Rapport fra fototreff i Ålesund

Rapport fra fototreff i Ålesund

Spennende foredrag, byvandring, flott sosialt miljø og en tur til Runde med fugl til alle – treffet i Ålesund på forsommeren 2019 ble en suksess.

Skodje Fotoklubb og Ålesund Kameraklubb sto som arrangører av treffet, med støtte fra NSFF. De 50 deltakerne kom fra hele 13 klubber, fra Evje i sør til Bodø i nord. De fikk med seg et bredt utvalg av fotoinspirasjon hjem, det var gatefoto, fugle- og landskapsfoto og til slutt en innføring i kreativ makrofotografering.

Deltagerne på fototreff i Ålesund 2019
Dag Spants glitrende bilder og slentrende fortellerstil inspirerer og engasjerer
Klare til byvandring

Gatefoto-sjangeren har en entusiastisk og utadvendt talsmann i Olympusambassadør Dag Spant. På treffet holdt han bildeforedrag både fredag kveld og lørdag morgen. Spants viktigste budskap til fotografer er dette:

–Lær deg å se, og fotografer det du ser, slik du ser det. La deg gjerne inspirere av andre fotografer, men du skal aldri bruke energi på å prøve å ta deres bilder selv. Og når du går ut: For å se, må du inn i den bobla som stenger ute oppmerksomheten på alle andre ting.

Teknisk gjør han det enkelt: ­–Jeg stiller inn på blender 2.8, og setter hjulet på A for amatør.

Som streetfotograf får Dag stadig spørsmål om hvordan han forholder seg til lover, regler og hensynet til andre mennesker.
–Gi litt mer beng, sier Dag. –Hittil er jeg blitt truet med juling tre ganger, men jeg har aldri fått det.

Deretter ble deltagerne sendt på byen for å praktisere..!

Fra gate til natur

Lørdag ettermiddag bar det ut til Runde for middag, foredrag og en tur opp til Lundeura for å fotografere lundefugler. På Runde Miljøsenter ble deltagerne mottatt av den lokalkjente naturfotografen Geir Magne Sætre. I et praktfullt bildeforedrag viste han fugler, dyr og natur som han finner innenfor 30-40 minutters reisetid hjemmefra.

Geir Magne har et nært forhold til fugle- og dyrelivet.

–Hvert eneste individ har sin skjønnhet og sin personlighet. Av og til hører jeg f.eks. at hoggormer er gufne og skarver stygge. Jeg forstår det ikke!

Etter foredrag og middag bega treffdeltagerne seg til fots opp i Lundeura for en stor opplevelse. Alle, uansett utstyr, kunne få brukbare bilder av disse festlige fuglene når de hadde landet utenfor reirhullene sine i ura. Verre var det å fotografere dem i flukt – de opererer i et voldsomt tempo, og skifter retning hele tiden.

For naturfotografen Geir Magne Sætre har ethvert levende vesen en personlighet som han ønsker å formidle.
På plass i Lundeura. Det var en stor overraskelse at de små lundefuglene kunne komme på et par meters avstand.
John Colbensens foredrag "Det lille universet" var en imponerende reise under knehøyde.

Imponerende macro

Søndagens fotoforedrag, Det lille universet, ble holdt av fjorårets norgesmester i foto, John Colbensen fra Skodje Fotoklubb – nok en tilhenger av blender 2.8.

–Jeg driver ikke artsfotografering, jeg bruker stemninger til å fortelle historier.

Colbensen kunne vise en imponerende samling bilder, og etterlot tilskuerne i undring over hvordan han håndterer håndholdt kamera, sprayflasker og lykter simultant. Det må nok ha noe å gjøre med beinhard treningsvilje!

Fototreff er inspirerende og sosialt

Et fototreff er en flott sosial happening, og fordi du får viktig inspirasjon i bøtter og spann – på tvers av temainteresser. Benytt anledningen til å melde deg på kommende treff!

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Reglane for NM i foto er revidert 27. januar 2020
  Reglane for NM i foto er revidert. Dette er gjort med bakgrunn i tilbakemeldingar og justering i samband med nytt system for innlevering. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Invitasjonen til vårrunden av NM i foto forsinka, FIAP-innlevering åpnet 17. januar 2020
  Invitasjonen til vårrunden 2020 av NM i foto blir noko forsinka. Fristen blir den same som før, 15. mars. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Ny medlemsdatabase for NSFF er nå publisert 1. januar 2020
  Informasjon fra sekretariatet om ny medlemsdatabase for NSFF. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Varsel om Landsmøte 2020 1. januar 2020
  I henhold til vedtektene varsles herved om gjennomføring av Landsmøte 2020. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Utdelte NSFF-hederstegn 2019, inkludert et nytt æresmedlem 21. desember 2019
  Hvert år mottar dyktige NSFF-medlemmer hederstegn for kunstnerisk såvel som administrativ innsats. Her er en oppsummering av årets tildelinger.  Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )

 • 4th Nordic Circuit 12. august 2019
  Welcome to the 4th nordic Circuit. Please read the conditions/invitation Please submit your entries . . . . Please take a look at this video for instruction on how to submit your entries.
 • Fotoklubben Fokusera Flen 21. juni 2019
  I Oktober 2018 mottog vår klubb (Fotoklubben Fokusera Flen) ett arbetsstipendium från NFFF (Nordiska Förbundet för Fotografi). Den 18:e oktober gick startskottet för vår första utställning. Flens Bibliotek skulle under hösten inviga sitt nya ”Gallerirum”, och vår klubb var första utställare. Bidraget gjorde att kunde vi köpa BÅDE ramar och passepartouter, samt låta printa bilderna […]
 • Nordiske mestere 2019 20. april 2019
  Gratulerer til Marc Sabat, Finland Nordisk mester i klasse farger! Gratulerer til Bjarne Hyldgaard, Danmark! Nordisk mester i klasse monokrom! Alle resultater