Vis frem klubben – permanente utstillingsløsninger

Vis frem klubben – permanente utstillingsløsninger

Facebook, Instagram og andre sosiale medier gjør det lett å dele bilder. Det er allikevel noe eget ved å printe et bilde man er spesielt fornøyd med og få se det i stort format. Den beste måten å rekruttere nye medlemmer på er jo også å vise frem hva man holder på med? Mange klubber har derfor funnet gode samarbeidspartnere for permanente utstillingsløsninger. Her presenteres noen av disse, til inspirasjon.

Se også artikkelen om Ålesund Kameraklubb og deres samarbeid med biblioteket.

Harstad fotoklubb

Harstad fotoklubb har sin faste utstillingsplass i gangen inn til svømmehallen «Grottebadet». Bildene trykkes med støtte fra CEWE Japan Photo i formatet 100 x 70 cm på skumplate, og henges opp via karabinkroker i en tykk wire. Bildene som vises frem er vinnerbilder fra to interne klubbkonkurranser; Månedens bilde (intern juryering) og Årets fotograf (ekstern juryering). Utstillingen skiftes ut én gang i året, og bildene som plukkes ned blir donert til en institusjon i omegnen.

Arendal fotoklubb

Siden 2012 har fotoklubben i Arendal vist frem bilder på byferga M/F Kolbjørn III. Veggene i salongen er av respatex og kan ikke spikres eller bores i, så løsningen har vært å laminere bildene og feste dem med dobbeltsidig teip. Det gis et tema for utstillingen, deretter samler en jury inn bilder og foretar et utvalg. Bildene gis en falsk ramme/passepartout i Photoshop, der klubbens logo og nettadresse samt fotografens navn og bildets tittel er innfelt. Alle bildene printes i A3, og «rammebredden» tilpasses originalbildets format. Ferga hadde jubileum sommeren 2018 og overtok da selv utstillingsplassen for å vise historiske bilder, men kanskje kommer ordningen i gang igjen neste år?

Tønsberg Kamera Klubb

Her forteller Erik Tandberg og Monica Tronsmoen fra utstillingskomiteen i 2016 om deres to prosjekter:

Utstillinger på Kilden kino – 44 bilder i A3-format

Klubbstyret ordnet en avtale med kinoen om at det kunne henges opp bilder på lettvegger inne så lenge lokalene bak ikke ble leid ut eller etter hvert skulle brukes til noe spesielt. Vi har prøvd ulike varianter og har landet på fastmonterte aluminiumsrammer i A3-størrelse. Rammene er enkle å åpne og lukke, de er ulåst og vi har bare helt unntaksvis hatt noe tull med dem. Det er plast til å dekke bildet i rammene, den bruker vi ikke, printen står udekket i rammen.

Med dagens løsning har vi 47 rammer fastmontert, tre av disse er til plakater. Klubben eier rammene. Til 44 bilderammer har vi 33 liggende og 11 stående. Dette blir juryen orientert om i forkant.

Vi hadde et fast antall til ungdomsgruppa, men det var tidvis noen utfordringer med å fylle dem. Nå er de plassert i enden av vår rekke, de får valgt ut bilder med tanke på deltakelse og resten fyller vi voksne opp.

Klubbens egen printgruppe ordner A3-bildene. Vi finkutter deretter bildene på klubbens egen store kuttemaskin. De som får med bilder blir fakturert med kr 60,- pr bilde. Dette dekker print + et bidrag til klubbens rammeutgifter. Bildene tilbakeleveres deltakerne ved endt utstilling. Bilder printes på nytt hvis de blir ødelagt, men det skjer svært sjelden på Kilden kino.

Utstillingskomiteen på to personer legger en plan for kommende temaer. De finner også juryklubb i NSFF, og publiserer resultatene på hjemmeside + facebookgruppe. Utstillingen byttes tre ganger i året. Komiteen sorterer printen, legger rekkefølge gjeldende for de ulike vegger. Da er selve monteringen rask og utføres enkelt av to personer. Det lages navne-etiketter på kapaplate til hvert bilde. Det er i det hele tatt innarbeidet gode og samordnede rutiner som gjør at Kilden-utstillingen fungerer veldig bra.

Utstilling på gangbrua over kanalen – 12 store bilder 70 x 100 cm

Styret tok for 5-6 år siden kontakt med kommunen, som nok trengte litt betenkningstid før de lot oss henge opp 12 store bilder på gangbrua over kanalen. Til å begynne med fikk vi bare henge bilder på den delen av broa som ikke åpnet seg, da Havnevesenet var redd for at platene skulle ta sikten for skipene og båttrafikken.

Det er også her prøvd ulike løsninger. 12 store metallplater er fastmonterte på lyktestolpene, jevnt fordelt over hele brulengden. Platene laget et medlem som jobber på et plateverksted. Vi gjorde noen erfaringer, blant annet limte vi på bilder med hard plastlaminering.

Så ble det av klubben kjøpt inn dagens aluminiumsrammer som er montert fast på metallplatene. Det hører plastark til rammene, men det bruker vi ikke. Rammene er ikke tette, de står i vind og vær på brua og får noe vann og fukt inn på sidene. Med plast tett på bildet så blir ikke fukten borte, derfor er plasten altså tatt vekk.

Rammene er enkle å åpne og lukke og de var lenge ulåste, men nå har vi skrue på hver side. Det er mye folk i feststemning på brygga i Tønsberg og til tider også betydelig med vær og vind. Det har gått bra nå, men ved tidligere hærverk og skade er bildene bestilt på nytt og montert opp hvis leveringstiden tilsier det.

Også disse bildene finkutter vi på klubbens egen store kuttemaskin, og de som får med bilder blir fakturert med en liten egenandel på kr 25,- per bilde. Dette gir et bidrag til klubbens rammeutgifter. Bildene tilbakeleveres deltakerne ved endt utstilling.

Planleggging av tema, innsamling av bilder samt juryering foretas etter samme mønster som med Kilden-bildene. Komiteen sorterer de 12 bildene i ønsket rekkefølge før dugnad ang montering. Et passende lag med stige/trapp er fem personer: to begynner å løsne skruer, deretter er to-tre personer sammen om å ta ned og legge inn nytt bilde i rammene. Det blåser gjerne litt på toppen av brua, og da må det holdes godt i bildene.

Det lages navne-etiketter som klistres rett på folien. Vi har også med en A4 info-plakat på den ene lyktestolpen. Gangbrua er litt mer krevende enn utstillingen på Kilden kino, men det er innarbeidet gode og samordnede rutiner som gjør at også brua fungerer veldig bra under montering og ellers.

Dette er en populær bru fra brygge-restaurantene og over til Kaldnes. Hver gang vi jobber på gangbrua så faller det mange godord fra de forbipasserende. Flotte bilder, vi forskjønner brua og byen sies det. Ja, det velger vi å tro!

Tønsberg KK har ikke lenger noen skriftlig avtale med kommunen, men ordningen ruller videre. Vi erfarer at kommunen nok er meget bekvem med å ha en ryddig fotoutstilling på brua og ikke plakater og reklame. Kommunen har intet arbeid rundt dette, Tønsberg KK står for alt vedlikehold. Vi i klubben liker også å ha et godt utstillingsvindu og er derfor opptatt av å videreføre de gode løsninger vi har pr i dag.

Bildet i toppen viser et fornøyd styre i TKK, ved en gangbroutstilling. Foto: Tønsbergs Blad

Om skribenten

Birgit Fostervold

Nestleder i NSFF, redaktør for NSFF Magasin og nsff.no. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig entusiast med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Oppslagstavla

FOR TIPS OG NYHETER I KORTFORM

Tips oss om stort og smått fra ditt distrikt! magasinet@nsff.no

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Resultatene fra 28th FIAP Colour Biennial er klare! 9. juli 2019
  Resultatene fra 28th FIAP Colour Biennial er klare! I printklassen gikk Spania av med seieren, mens Russland tok førsteplassen i den digitale klassen. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • NSFF-vinnere i CEWE Photo Award 2019 er kåret! 9. juli 2019
  Medlemmene i NSFF har blitt utfordret av vår sponsor CEWE Japan Photo til å delta i deres verdensomspennende fotokonkurranse CEWE Photo Awards. Nå er vinnerne kåret! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Vi minner om stipendfrister – NSFF og NFFF 9. juli 2019
  Bruk sommeren til å planlegge ditt neste fotoprosjekt! Henholdsvis 30. september og 1. oktober er søknadsfrister for arbeidsstipend fra det nordiske forbundet; NFFF, og fra NSFF. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Canon-uke hos CEWE Japan Photo! 24. juni 2019
  CEWE Japan Photo kjører Canon-uke – det betyr mange gode tilbud på kamera og optikk fra Canon, samt en del tilbehør! Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Resultater fra NM i Film 2019 3. juni 2019
  (Oppdatert 9.6 med linker til resultatene) Juryens kommentarer: For 2019 ble det levert inn 23 filmer. Aktive grep i fiksjonsfilmene belønnes. Sett formålet i dokumentasjonsfilmene. Alle filmer har fått kommentarer, og det er gitt poeng etter evalueringsskjemaet så godt det har latt seg gjøre. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

RSS NFFF (nordic.photo )

 • Fotoklubben Fokusera Flen 21. juni 2019
  I Oktober 2018 mottog vår klubb (Fotoklubben Fokusera Flen) ett arbetsstipendium från NFFF (Nordiska Förbundet för Fotografi). Den 18:e oktober gick startskottet för vår första utställning. Flens Bibliotek skulle under hösten inviga sitt nya ”Gallerirum”, och vår klubb var första utställare. Bidraget gjorde att kunde vi köpa BÅDE ramar och passepartouter, samt låta printa bilderna […]
 • Nordiske mestere 2019 20. april 2019
  Gratulerer til Marc Sabat, Finland Nordisk mester i klasse farger! Gratulerer til Bjarne Hyldgaard, Danmark! Nordisk mester i klasse monokrom! Alle resultater
 • Gun-Inger Arvidsson 31. mars 2019
  Innlandsbanan norra del LuspebrygganStationshuset uppfördes 1946 och revs 1980. Där fanns expeditions och väntsalsbyggnad samt bockkran. Det låg vid Stora Lulevatten. Under 1940-talet började Luspebryggan fungera som plattform för fiskeverksamheten med sjöflygplan. Flygverksamheten försvann dock från området då det översvämmades 1975 i samband med att Vattenfall höjde dämningsgränsen för Porjus kraftverk. Före sista höjningen av […]

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)