Harstadgjeng på fototur til Senja

Harstadgjeng på fototur til Senja

8.–11. mars 2018 arrangerte Harstad Fotoklubb en fototur til Norges nest største øy, Senja, som ligger i Troms fylke. Vi var 15 deltakere ifra Harstad Fotoklubb og 4 deltakere ifra Salangen Fotoklubb.

De fleste hadde ordnet seg med fri ifra torsdag ettermiddag. Kjøreturen fra Harstad og opp til Senja tar ca 3,5–4 timer. I nitiden utpå torsdags kveld hadde de fleste funnet frem til oppholdsstedet for langhelgen, Kråkeslottet på Bøvær. Det gamle fiskebruket Kråkeslottet er i seg selv en spesiell plass med mange muligheter for å ta bilder. Kriker og kroker av tilbygg og mye sjarm og krimskrams i hele bygget. Vi oppdaget stadig noe nytt når man gikk gjennom bygget på vei til sitt rom.

Senja er ei stor øy så det var greit å få vite hvilke steder man burde prioriterer for å få med seg mest mulig på denne turen. Torsdagskvelden gikk vi gjennom kartet over Senja og leder i Harstad Fotoklubb, Stig Gudbrandsen, informerte hvor det kunne være verdt å kjøre for å finne gode fotolocations. I tillegg var eieren av Kråkeslottet tilstedte og var behjelpelig med lokalkunnskap og tips til steder som var verdt å besøke.

Privat adgang til flott utsiktspunkt ga unike bilder

Fredagsmorgen var de første oppe før hanen fikk tid til å tenke på å gale (dersom den hadde vært der), og etter en felles frokost forlot morgenfuglene Kråkeslottet i 7-tiden. Vi hadde som mål for denne dagen å fotografere utover mot Storneset hvor det ligger en havarert tråler i fjæra, fjell og fugler. Fra denne siden av Steinfjorden fikk vi tilgang til å fotografere over mot den kjente fjellrekken Okshornan, som på folkemunne kalles for Djevelens tanngard, fra en vinkel som ikke så mange får tilgang til, da veien utover fjorden her er en anleggsvei som er stengt for vanlig trafikk. Primus motor for denne turen, Stig, hadde ordnet oss tillatelse for å få kjøre inn på denne veien i et begrenset tidsrom på fredag. Vi fikk klar beskjed om å være ute av området før porten ble låst og at vi ikke måtte kjøre helt frem til anleggsområdet hvor det var anleggstrafikk og tunell-inngang til gruvedriften.

Vi hadde en glimrende dag her, og etter hvert som tidsfristen for å komme seg ut av området nærmet seg kjørte vi videre til Tungeneset. Dette er den vanligste plassen å stå på for å fotografere utover mot Djevelens tanngard. Etter å ha listet seg på glattisen i fjæra her ei god stund, gikk turen videre til Ersfjorden som hadde en fantastisk flott stor hvit strand. På turen kom vi over et par store kampesteiner som lå i havet der toppskarven satt og tørket sine vinger. Da var det bare å hive bilene inn på nærmeste mulige utkjørsler og snike seg litt tilbake for å få med seg litt fuglefotografering også.

Herfra kjørte vi videre gjennom fjellet og ned til neste fjordarm, til Senjahopen og videre utover til Medfjordvær. Det var en begivenhet å komme utover til disse små stedene og se den storslagne naturen der ute. Etter en dag på Senja tror jeg de fleste var imponert over naturen og fotomulighetene. Enda bedre skulle det bli på tilbaketuren denne fredagen. Da vi var på returen til Kråkeslottet nærmet oss Skaland var det et fantastisk flott lysskue da solen var på vei ned. Ord kan ikke forklare alle de fargenyansene vi opplevde i det solen raskt går ned og vi ligger og kryper utpå havisen i fjæra for å prøve å forevige det flotte øyeblikket. Arktisk lys kan ikke forklares, det må oppleves.

Lytt nøye til beskjeder som gis

Fredagskveld etter at alle var kommet seg tilbake til «basecampen» vår var det en sosial kveld med felles middag levert fra et lokalt cateringfirma. Praten gikk lett og stemningen var god utover kvelden. Latteren steg betraktelig da vi fikk fortalt at ikke alle hadde fått med seg at den anleggsveien som vi hadde fått spesialtillatelse til å kjøre inn på, ikke var en vanlig vei. De som hadde gått glipp av denne viktige informasjonen skjønte etter hvert at det heller ikke var en helt vanlig tunnel de var kommet inn i, og de stusset litt på den dårlige standarden og at det ikke var belysning inne i tunnelen. Var det virkelig så dårlig fatt på Senja? De møtte en illsint lastebilsjåfør som hyttet med neven og sikkert sa noen saftige nord norske ord som ikke skal gjentas her. De var ikke seine om å snu bilen og komme seg ut av gruve-tunellen i ei faderlig fart.

Full nordlysklaff

Etter fellesmiddagen og uti fotopraten som pågikk, gikk nordlysvarslet på for fullt. Det var meldt Kp indeks 3, så vi var egentlig litt avventende. Vi gikk utenfor Kråkeslottet og kikket opp mot himmelen. Joda det var da litt nordlysaktivitet der oppe, men så, eksploderte himmelen. Her var det bare å få på seg klærne og komme seg ut på moloen og stranden. Og for et lysshow vi fikk. Nå er vi nordlendinger ganske så godt bortskjemte med nordlys titt og ofte, men denne kvelden ble det så utrolig flott nordlys at selv vi ble stille. Vi ble stående å nyte synet og knipse i vei. For en avslutning på en flott dag!

Bunnfrosne bobiler og friskt havbad

Lørdagen delte gruppen seg litt opp. Etter felles frokost dro de første ut og kjørte mot Hamn i Senja og videre utover mot Gryllefjord og Torsken, mens noen dro opp til et nedlagt grafittverk på Skaland.

Gryllefjorden var en spesiell plass. Et lite fiskevær hvor solen enda ikke hadde tatt seg bryet med å titte frem. Den skulle visstnok dukke opp ei uke senere. Ikke rart bobilene stod bokstavelig talt halvveis nedfryst i blåis her inne i fjorden. Her stod rekvedskilt som pekte ned mot fjæra og med teksten: «Her pesse ækte mannfolk».

Denne ettermiddagen skulle også bli magisk og med en fantastisk solnedgang ute på Skaland. Innerst i flere av fjordene og langs fjæra var det islagte områder med vakre isformasjoner. Vi hadde et par stykker som var litt utpå glattisen og ville prøve seg. Det de da ikke hadde tatt i betraktning var at havisen ikke var så solid. Det ble nesten et par svømmeknapper på et par av deltagerne. I alle fall stod de godt til knes i havet og det var litt rop og hyl før panikken roet seg og det brøt ut latter. Vi var sikret enda en god historie til utpå kvelden om isbaderene våre. Dessverre ble ikke begivenheten foreviget da de fleste andre fotografene hadde linsene rettet i andre retninger da isbadingen pågikk.

Det ble mange inntrykk å ta med seg fra denne dagen også, og trivelig fellesmiddag med god dessert. Utpå kvelden hadde vi alle levert inn to bilder hver som vi siste frem på lerret.

Hjemreise med innlagte fotopauser

Søndagsmorgen var nok en flott dag og noen tok tidlig på vei hjemover, med en avstikker til bl.a. Grunnfarnes og Flakstadvåg. Noen av oss andre tok livet litt mere med ro og fikk med seg formiddagen ute ved Kråkeslottet før vi tok fatt på hjemturen. Jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at dette var en super helg i godt selskap, hvor vi kunne få dyrke vår fotointeresse i ro og mak på en fabelaktig plass. Jeg hørte mange sa at hit ville de tilbake og utforske mere av Senja. Så hvis noen av dere som leser dette innlegget tenker tanken på å reise til Senja med kamera i bagen, så sier jeg bare: «Gjør det! Du blir ikke å angre».

Takk for laget til alle dere som var med og en ekstra stor takk til Stig som har stått for mye av arbeidet rundt denne turen. Tusen takk!

Harstad fotoklubb på Senjatur (foto: Veronika Sund)

Om skribenten

Veronika Sund

Medlem i Harstad fotoklubb

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Tips oss om stort og smått fra ditt distrikt! magasinet@nsff.no

RSS Siste fra NSFF.no

 • Invitasjon til NM i Film 2019 30. januar 2019
  Velkommen til NM i film 2019 Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Invitasjon til NM i foto våren 2019 24. januar 2019
  Velkommen til NM i foto 2019, del en, vårrunden. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Landsmøte 2019 14. januar 2019
  I henhold til vedtektene ble tillitsvalgte via e-post 11. desember 2018 varslet om Landsmøte 2019, 16. mars på Clarion Hotel & Congress Oslo Airport. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • MIROC 2019 med NSFF-patronat og norsk medarrangør 7. januar 2019
  Konkurranseutvalget minner om den internasjonale circuiten MIROC, med fire arrangørklubber/-land deriblant Bekkalokket fotoklubb fra Norge. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Nytt fra FIAP julen 2018 26. desember 2018
  Husk å søke om FIAP hederstegn før 5. januar. Les informasjon om regelendringer vedr. poeng fra biennaler samt vurdering av MFIAP. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Results 3rd Nordic Circuit 2. desember 2018
  The results of the 3rd Nordic International digital circuit 2018 is now available for download. Please follow this link

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Test: Leica M10-D 21. januar 2019
  Fra før av hadde Leica hele seks digitale varianter av sitt Leica M-konsept i salg, hvis vi ser bort fra spesialversjoner. Med Leica M10-D...
 • Portfolio: Jiri Havran 9. januar 2019
  Jiri Havran er en av Norges fremste arkitekturfotografer. Nå har han flyttet kameraet fra det urbane landskap og ut i naturen for å dokumentere...
 • Januar/februar-utgaven av Fotografi ute nå! 6. januar 2019
  I årets første nummer av Fotografi kan du blant annet møte VG-fotografen Harald Henden som har viet sin karriere til å dokumentere krig og andre katastrofer...
 • Dev Dhunsi er årets vinner av Portfolioprisen 5. desember 2018
  Dev Dhunsi er årets vinner av Fotografis portfoliopris 2018. 22-åringen fra Trondheim har i sitt prosjekt Terms and Conditions klart å beskrive vanskelige hendelser...