Harstadgjeng på fototur til Senja

Harstadgjeng på fototur til Senja

8.–11. mars 2018 arrangerte Harstad Fotoklubb en fototur til Norges nest største øy, Senja, som ligger i Troms fylke. Vi var 15 deltakere ifra Harstad Fotoklubb og 4 deltakere ifra Salangen Fotoklubb.

De fleste hadde ordnet seg med fri ifra torsdag ettermiddag. Kjøreturen fra Harstad og opp til Senja tar ca 3,5–4 timer. I nitiden utpå torsdags kveld hadde de fleste funnet frem til oppholdsstedet for langhelgen, Kråkeslottet på Bøvær. Det gamle fiskebruket Kråkeslottet er i seg selv en spesiell plass med mange muligheter for å ta bilder. Kriker og kroker av tilbygg og mye sjarm og krimskrams i hele bygget. Vi oppdaget stadig noe nytt når man gikk gjennom bygget på vei til sitt rom.

Senja er ei stor øy så det var greit å få vite hvilke steder man burde prioriterer for å få med seg mest mulig på denne turen. Torsdagskvelden gikk vi gjennom kartet over Senja og leder i Harstad Fotoklubb, Stig Gudbrandsen, informerte hvor det kunne være verdt å kjøre for å finne gode fotolocations. I tillegg var eieren av Kråkeslottet tilstedte og var behjelpelig med lokalkunnskap og tips til steder som var verdt å besøke.

Privat adgang til flott utsiktspunkt ga unike bilder

Fredagsmorgen var de første oppe før hanen fikk tid til å tenke på å gale (dersom den hadde vært der), og etter en felles frokost forlot morgenfuglene Kråkeslottet i 7-tiden. Vi hadde som mål for denne dagen å fotografere utover mot Storneset hvor det ligger en havarert tråler i fjæra, fjell og fugler. Fra denne siden av Steinfjorden fikk vi tilgang til å fotografere over mot den kjente fjellrekken Okshornan, som på folkemunne kalles for Djevelens tanngard, fra en vinkel som ikke så mange får tilgang til, da veien utover fjorden her er en anleggsvei som er stengt for vanlig trafikk. Primus motor for denne turen, Stig, hadde ordnet oss tillatelse for å få kjøre inn på denne veien i et begrenset tidsrom på fredag. Vi fikk klar beskjed om å være ute av området før porten ble låst og at vi ikke måtte kjøre helt frem til anleggsområdet hvor det var anleggstrafikk og tunell-inngang til gruvedriften.

Vi hadde en glimrende dag her, og etter hvert som tidsfristen for å komme seg ut av området nærmet seg kjørte vi videre til Tungeneset. Dette er den vanligste plassen å stå på for å fotografere utover mot Djevelens tanngard. Etter å ha listet seg på glattisen i fjæra her ei god stund, gikk turen videre til Ersfjorden som hadde en fantastisk flott stor hvit strand. På turen kom vi over et par store kampesteiner som lå i havet der toppskarven satt og tørket sine vinger. Da var det bare å hive bilene inn på nærmeste mulige utkjørsler og snike seg litt tilbake for å få med seg litt fuglefotografering også.

Herfra kjørte vi videre gjennom fjellet og ned til neste fjordarm, til Senjahopen og videre utover til Medfjordvær. Det var en begivenhet å komme utover til disse små stedene og se den storslagne naturen der ute. Etter en dag på Senja tror jeg de fleste var imponert over naturen og fotomulighetene. Enda bedre skulle det bli på tilbaketuren denne fredagen. Da vi var på returen til Kråkeslottet nærmet oss Skaland var det et fantastisk flott lysskue da solen var på vei ned. Ord kan ikke forklare alle de fargenyansene vi opplevde i det solen raskt går ned og vi ligger og kryper utpå havisen i fjæra for å prøve å forevige det flotte øyeblikket. Arktisk lys kan ikke forklares, det må oppleves.

Lytt nøye til beskjeder som gis

Fredagskveld etter at alle var kommet seg tilbake til «basecampen» vår var det en sosial kveld med felles middag levert fra et lokalt cateringfirma. Praten gikk lett og stemningen var god utover kvelden. Latteren steg betraktelig da vi fikk fortalt at ikke alle hadde fått med seg at den anleggsveien som vi hadde fått spesialtillatelse til å kjøre inn på, ikke var en vanlig vei. De som hadde gått glipp av denne viktige informasjonen skjønte etter hvert at det heller ikke var en helt vanlig tunnel de var kommet inn i, og de stusset litt på den dårlige standarden og at det ikke var belysning inne i tunnelen. Var det virkelig så dårlig fatt på Senja? De møtte en illsint lastebilsjåfør som hyttet med neven og sikkert sa noen saftige nord norske ord som ikke skal gjentas her. De var ikke seine om å snu bilen og komme seg ut av gruve-tunellen i ei faderlig fart.

Full nordlysklaff

Etter fellesmiddagen og uti fotopraten som pågikk, gikk nordlysvarslet på for fullt. Det var meldt Kp indeks 3, så vi var egentlig litt avventende. Vi gikk utenfor Kråkeslottet og kikket opp mot himmelen. Joda det var da litt nordlysaktivitet der oppe, men så, eksploderte himmelen. Her var det bare å få på seg klærne og komme seg ut på moloen og stranden. Og for et lysshow vi fikk. Nå er vi nordlendinger ganske så godt bortskjemte med nordlys titt og ofte, men denne kvelden ble det så utrolig flott nordlys at selv vi ble stille. Vi ble stående å nyte synet og knipse i vei. For en avslutning på en flott dag!

Bunnfrosne bobiler og friskt havbad

Lørdagen delte gruppen seg litt opp. Etter felles frokost dro de første ut og kjørte mot Hamn i Senja og videre utover mot Gryllefjord og Torsken, mens noen dro opp til et nedlagt grafittverk på Skaland.

Gryllefjorden var en spesiell plass. Et lite fiskevær hvor solen enda ikke hadde tatt seg bryet med å titte frem. Den skulle visstnok dukke opp ei uke senere. Ikke rart bobilene stod bokstavelig talt halvveis nedfryst i blåis her inne i fjorden. Her stod rekvedskilt som pekte ned mot fjæra og med teksten: «Her pesse ækte mannfolk».

Denne ettermiddagen skulle også bli magisk og med en fantastisk solnedgang ute på Skaland. Innerst i flere av fjordene og langs fjæra var det islagte områder med vakre isformasjoner. Vi hadde et par stykker som var litt utpå glattisen og ville prøve seg. Det de da ikke hadde tatt i betraktning var at havisen ikke var så solid. Det ble nesten et par svømmeknapper på et par av deltagerne. I alle fall stod de godt til knes i havet og det var litt rop og hyl før panikken roet seg og det brøt ut latter. Vi var sikret enda en god historie til utpå kvelden om isbaderene våre. Dessverre ble ikke begivenheten foreviget da de fleste andre fotografene hadde linsene rettet i andre retninger da isbadingen pågikk.

Det ble mange inntrykk å ta med seg fra denne dagen også, og trivelig fellesmiddag med god dessert. Utpå kvelden hadde vi alle levert inn to bilder hver som vi siste frem på lerret.

Hjemreise med innlagte fotopauser

Søndagsmorgen var nok en flott dag og noen tok tidlig på vei hjemover, med en avstikker til bl.a. Grunnfarnes og Flakstadvåg. Noen av oss andre tok livet litt mere med ro og fikk med seg formiddagen ute ved Kråkeslottet før vi tok fatt på hjemturen. Jeg tror jeg snakker for alle når jeg sier at dette var en super helg i godt selskap, hvor vi kunne få dyrke vår fotointeresse i ro og mak på en fabelaktig plass. Jeg hørte mange sa at hit ville de tilbake og utforske mere av Senja. Så hvis noen av dere som leser dette innlegget tenker tanken på å reise til Senja med kamera i bagen, så sier jeg bare: «Gjør det! Du blir ikke å angre».

Takk for laget til alle dere som var med og en ekstra stor takk til Stig som har stått for mye av arbeidet rundt denne turen. Tusen takk!

Harstad fotoklubb på Senjatur (foto: Veronika Sund)

Om skribenten

Veronika Sund

Medlem i Harstad fotoklubb

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Tips oss om stort og smått fra ditt distrikt! magasinet@nsff.no

Kairos WorkshopsKairos Portfoliokveld er for deg som holder på med et fotografisk prosjekt du ønsker tilbakemelding på (at det ikke er ferdig er en fordel). 26. sep. kl. 18–21, i Oslo. Les mer her.

Kairos WorkshopsFotografer kontemplativt i byen! Helgeworkshop om å fotografere med utgangspunkt i å ta imot mer enn å fange bildene. 5.–7. oktober 2018. Fre kl. 18–21.30, lør/søn kl. 13–18. Oslo. Les om dette her.

RSS Siste fra NSFF.no

 • Invitasjon til NM i Foto høsten 2018 15. juli 2018
  Velkommen til NM i Foto 2018 del to, høstrunden. Foruten de vanlige klassene kan man i høstrunden også delta i bundet tema, i år "stilleben". Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Invitasjon til Moelv Digitale 2018 12. juli 2018
  Moelv Kameraklubb arrangerer for syvende gang nasjonal fotokonkurranse. Konkurransen er åpen for alle, og man kan delta i én klasse med fritt motiv. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Delta i CEWE sin internasjonale fotokonkurranse CEWE Photo Award 12. juli 2018
  Den store internasjonale fotokonkurransen CEWE Photo Award er tilbake. Under konkurransetittelen Our world is beautiful kan du konkurrere om flotte premier! Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Resultatene fra NM i film 2018 5. juni 2018
  Resultatene i NM i film 2018 er nå klare og vi gratulerer årets norgesmester i film, Terje Idsø fra Stavanger Videoklubb! Det var en stor økning i antall filmer fra i fjor, ikke minst en firedobling i antall minuttfilmer. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • FIAP-gull til ungdomslandslaget i 39th FIAP Youth Digital Biennial! 30. mai 2018
  NSFF sitt ungdomslandslag i aldersgruppen opp til 25 år tok andreplass med GULL i 39th FIAP Youth Digital Biennial! I tillegg fikk Sandra Søfteland en individuell FIAP bronsemedalje. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.

RSS NFFF (nordic.photo)

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Portfolio: Ole Marius Jørgensen 28. juni 2018
  Ole Marius Jørgensen og en kompis har kjørt rundt i Norge med en romdrakt i bagasjen. Slikt blir det historier av. – Jeg er...
 • Nytt Fotografi ute nå 27. juni 2018
  I årets fjerde nummer av Fotografi kan du blant annet møte den verdenskjente motefotografen Paolo Roversi som besøkte både Shoot Gallery og fotofestivalen Nordic...
 • Jo Straube: Det Norske Biblioteket 14. juni 2018
  Det finnes omtrent halvparten så mange bibliotek nå som i 1983. Om bibliotekene fortsetter å legges ned i dette tempoet bør de kanskje dokumenteres?...
 • Fotografihuset til Bjørvika 4. mai 2018
  Det har vært jobbet lenge med å få et Fotografihus i Oslo, og nå er prosjektet et skritt nærmere å bli en realitet. Huset...