May Britt Sørensen har publisert egen fotofortelling

May Britt Sørensen har publisert egen fotofortelling

May Britt Sørensen fra Tønsberg Kamera Klubb har publisert egen bok! En utfordring fra en venn resulterte i utgivelsen av en fotofortelling der så godt som alt er egenprodusert – fra nissefigurer og rekvisitter til tekst, foto og layout.

Bilder lager rom for egne fantasier og historier

– Tittelen på boka er «Hvor er nissen når det ikke er jul», forteller May Britt, men jeg kaller den også barnebok for besteforeldre. Håpet er at den skal gi grunnlag for hyggelige lese- og pratestunder mellom besteforeldre og barnebarn, og ikke bare til jul men hele året gjennom. Alle lurer jo på hvor nissen er når det ikke er jul!

Boka er delt opp i 12 kapitler, ett kapittel for hver måned. Det første kapittelet heter passende nok «Mitt første møte med nissene», og danner en innledning til historien som følger.

Selv om dette er en bok om nisser, er den tenkt som en helårsbok og ikke en julebok.
– Alle bildene er tatt i riktige måneder for sitt kapittel, slik at de blir troverdige med tanke på årstiden, forklarer May Britt. Det skinner igjennom at hun har brukt lang tid på dette prosjektet.
– Selve historiene er forsåvidt også troverdige, men alle nisser har jo noen nissestreker, smiler hun lurt.

Historiene i May Britts bok tar for seg gamle tradisjoner og ord og uttrykk som ikke så ofte blir brukt, det være seg hobbyuttrykk og dialektord. Hun tror at boka kan gi en hyggelig lesestund for besteforeldre – som kanskje husker en del av de tingene hun skriver om – og at bildene gjør at barna får utfordret fantasien samtidig som de lærer om gammel skikk og bruk.

Utfordrende og lærerikt langtidsprosjekt

– Alle bildene i boka er «ekte», det vil si at de ikke er manipulerte men tatt i autentiske omgivelser, forklarer fotografen. Både nissene og klærne deres har hun laget selv.
– Diverse rekvisitter er spesiallaget og noe er produsert på mål fra meg, sier May Britt, som hadde nissene med seg rundt omkring i ett år.

Da May Britt startet arbeidet med å sette bilder og tekst sammen brukte hun dokumentprogrammet Word.
– Jeg hadde et ønske om lave produksjonskostnader på boka og ville prøve å gjøre mye selv. Jeg har googlet og lett, og skaffet meg noe litteratur om emnet å gi ut bok selv. Plutselig dukket det opp ord som språkvask, ombrekking av tekst, redaktør, trykkerier, forlag, og lignende..!

Det endte med at hun meldte seg på online-kurs hos utdannet.no for å lære om layoutprogrammet InDesign.
– Jeg lastet ned programmet fra Adobe, bestemte meg for formatet på boken og satte i gang med å overføre tekst og bilder fra Word til InDesign. Det var spennende, men det ble også mye hodebry og enda flere grå hår, ler hun. Tekst og bilder kom etter hvert på rett plass, og forfatteren sa seg fornøyd med resultatet. Hun hadde fått kontakt med et trykkeri i Latvia, og fikk hjelp derfra med detaljene.

– Jeg bestemte meg for å gi ut boka på eget forlag, forklare May Britt. – Jeg hadde vært i kontakt med andre forlag, men mye venting på svar og trangt nåløye gjorde sitt til at jeg droppet det.

Så måtte nok en avgjørelse tas – hvor stort opplag skulle hun gå for? Med relativ liten prisforskjell på 500 og 1000 bøker, klinket hun til på 1000 bøker.
– Jeg fikk et nedlastingsprogram fra trykkeriet og sendte fra meg mitt «hjertebarn». De sendte en PDF-fil tilbake, jeg gjennomgikk den, gjorde noen endringer og returnerte fila. Dermed var prosessen i gang. Fra jeg trykket «GO» til det sto en pall med 1000 bøker i stua hjemme, tok det fem uker.

Da den første grå pakken skulle åpnes, var forfatteren så spent at hun etter eget utsagn ikke var til å snakke til.
– Tenk om jeg var misfornøyd med omslaget og bildene, da ville det gjelde 1000 bøker! Sønnen min måtte åpne den første pakken for meg, ler May Britt, og mener opplevelsen med å se sin egen bok for første gang nesten var verre enn å føde.

Heldigvis kunne May Britts sønn gi tommelen opp, og en lettet forfatter senket skuldrene.
– Boka har solgt bra, synes jeg. Jeg har solgt rundt 300 bøker og har faktisk begynt å få noen kroner i fortjeneste, og det er jo moro!

Om skribenten

Birgit Fostervold

Redaktør for NSFF Magasin og nsff.no, nestleder i NSFF. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig amatør med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Invitasjonen til årets NM i Film er klar, er du? Innleveringsfrist er 1. mai!

Det er nå åpnet for innlevering til den juryerte utstillingen under Fotografiets dager. I år oppfordres de som sender inn bidrag til å fokusere på årets tema *musikkfotografi* – gjerne tolket i videste forstand! Tenk fuglelyder, konsertopplevelser, radiolytting, barnelatter… Det er også mulig å sende inn bidrag med andre tema. Fristen er 4. juni. Les mer hos Preus Museum.

RSS Siste fra NSFF.no

 • Resultat for NM i Foto våren 2018 20. april 2018
  I vårrunden av NM i Foto 2018 vart det levert inn 4478 bilder fordelt over åtte klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er klare og tilgjengeleg her på NSFF.no. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Årboka kommer snart – sjekk adressen din! 12. april 2018
  Årbok for 2017 er straks i trykken. Sørg for at adressen du er registrert med hos NSFF er korrekt, så får du også denne flotte fotoboka! Frist 22. april. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • NM i foto vårrunden 2018 ferdig juryert! 9. april 2018
  Resultatene fra juryeringen av NM i foto 2018, vårrunden, er nå kommet og blir publisert fortløpende. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Husk utvelgelse av bilder til NM for klubbar! 18. mars 2018
  Innleveringsfristen for NM har passert og det er på tide å velja ut klubbarbeid som deltar i NM for klubbar. Frist for utvelgelse er 22. mars. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Husk søknadsfrist for arrangementsstøtte og stipend! 14. mars 2018
  To ganger i året har våre medlemmer og medlemsklubber anledning til å søke om støtte til sine prosjekt og arrangement. Vårrunden har frist 1. april – har du søknaden din klar? Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Roald Synnevåg og Halvor Larsen tildelt HonENFFF 21. mars 2018
  På NSFF (Norsk Selskap For Fotografi) sitt landsmøte ble Roald Synnevåg og Halvor Larsen tildelt hederstegnet HonENFFF for fortjenestefullt arbeide over lang tid for amatørfotografiet i Norden.  De fikk overrakt diplom og medalje av Nils-Erik Jerlemar, president i NFFF.  

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Alt klart for Nordic Light 2018 18. april 2018
  Om en uke er det igjen duket for Norges største fotofestival, hvor Kristiansund fylles opp av utstillinger, foredrag og fotografer fra hele verden. De...
 • Portfolio: Terje Abusdal 17. april 2018
  2017 var et godt år for Terje Abusdal. Fotografen fikk både Leica Oskar Barnack Award for sin serie Slash & Burn og fulgte opp...
 • Arne Beck kåret til Årets Fotograf NFF 2018 10. april 2018
  Årets Fotograf er Norges Fotografforbunds årlige konkurranse. I år var det Arne Beck som vant den gjeve tittelen.  Premieutdelingen fant sted på Norges Fotografforbunds...
 • Portfolio: Akseli Valmunen 19. mars 2018
  Akseli Valmunen vant årets «Young Nordic Photographer of the Year». I sommer ble bildeserien  «The Same New Pet» vist på Fotografiska. – Målet mitt...