Med Vingelen fotoklubb til Christianus Sextus

Med Vingelen fotoklubb til Christianus Sextus

Lørdag 22. juli inviterte Vingelen fotoklubb sine medlemmer til fototur til Nordgruvefeltet ei drøy mil nord for Røros. Det er flere gruver i dette området, og alle er for lengst nedlagt. Vårt mål var gruva Christianus Sextus, eller «Sextus» som den ble kalt i dagligtale. Gruva som ligger i sydskråningen av Storkletten mot Orvsjøen, fikk navn etter Christian VI som var konge av Danmark-Norge. Vår lokalkjente og velinformerte guide for dagen var Ingrid.

Været var på sitt aller beste med en temperatur på over 20 grader og lettskyet himmel. Det er for så vidt kjørbar vei helt fram, men ei noe tvilsom bru gjorde at vi valgte å ta beina fatt den siste kilometeren. Det har vi dessuten bare godt av, mente Ingrid, som kunne fortelle at dette også har blitt et yndet turområde for fotturister og syklister om sommeren og skiløpere om vinteren.

Den flotte fjellnaturen i 8-900 meters høyde over havet kan likevel være lunefull. En vakker sommerdag er det viktigste hensynet en må ta er å ha med drikke, da vannet i sjøer og vassdrag i området er forgiftet av gruvevann. I dårlig vær – ikke minst vinterstid – kan snø, vind og dårlig sikt bli en livsfarlig kombinasjon. Et minnesmerke er satt opp etter at tre skiløpere frøs i hjel like ved gruveveien som kunne ha vært redningen for dem.

En taubanebukk og ruinene etter det gamle taubanehuset var det første som møtte oss. Taubanebukken viser oss hvordan svovelkis og kobbermalm ble fraktet bort. Det gamle taubanehuset har nok for lengst passert alle muligheter for restaurering. Skal en gjøre noe, så må det total gjenoppbygging til. Gruvegangene er murt igjen eller sikret på annet vis.

Flotte fotomotiver

For oss fotografer var det svært nyttig å få god informasjon av vår lokalkjente guide. Motiver var det også mer enn nok av til å fylle mer enn en dag, så vi må nok komme tilbake ved en senere anledning.

Kort om Christianus Sextus

Malmforekomsten ble oppdaget i 1723 av en lokal gårdbruker som jobbet i en nærliggende gruve. Den første driftsperioden varte til 1763, deretter ble gruva liggende brakk i mer enn hundre år. Men ved etableringen av Rørosbanen i 1877 åpnet det seg nye muligheter for eksport av svovelkis, og noen år senere kom gruva i drift igjen.

Til å begynne med ble malmen fraktet ut med hest, men etter at taubanen ble bygd gikk malmen med den til nabogruva, Arvedals gruve. Der ble malmen lastet over på jernbanevogner for transport på et privat jernbanespor (Arvedalslinjen) ned til Tyvold stasjon på Rørosbanen. Senere ble jernbanesporet erstattet av taubane helt ned til Rørosbanen.

Etter 1. verdenskrig sank etterspørselen etter kobber, og gruva ble stengt igjen i 1919. Senere var gruva i sporadisk drift fram til 2. verdenskrig, men da var det også slutt.

(Kilde: Wikipedia)

Johan Falkberget, forfatter og teater

Som 12-åring begynte den kjente forfatteren Johan Falkberget å arbeide som «vasskar-ryss» ved Christianus Sextus i 1891. Jobben bestod i å skille gråberget fra malmen ved hjelp av hammer. Senere avanserte han til gruvearbeider fram til han sluttet i 1906. I sine romaner fra Christianus Sextus skildrer han arbeidet ved gruvene.

De siste årene har det også vært framført utendørs teaterstykker i gruveområdet. Teaterstykkene er basert på Johan Falkbergets diktning, og årets forestilling går den 4. og 5. august, nærmere informasjon på facebook.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

2 Kommentarer

 1. ROY MORTEN GLEDITSCH

  Flott, engasjerende artikkel. Hva gjør myndinghetene i forhold til forfallet og ikke minst den heftige forurensningen?

  Svar
  • Håkon Trønnes

   Takk for din kommentar, Roy Morten. Jeg har ikke noe godt svar på dine spørsmål. Når det gjelder forfallet, så tror jeg det kommer til å fortsette inntil hele byggverket ramler ned. Forurensningen av vannet derimot vet jeg ikke om det er noen konkrete planer om å gjøre noe med. Jeg vet det pågår forsøk/er iverksatt tiltak ved de nedlagte gruvene på Hjerkinn, men er ikke kjent med resultatene av dette. Forurensningspotensialet er nok temmelig stort i og med at det finnes er stort antall større og mindre gruver bare i vårt nærområde. Hvor stor forurensningen er varierer sikkert mye.

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Kairos Workshops inviterer til portfoliokveld på Grünerløkka mandag 28. mai. Kun 5 plasser.

Det er nå åpnet for innlevering til den juryerte utstillingen under Fotografiets dager. I år oppfordres de som sender inn bidrag til å fokusere på årets tema *musikkfotografi* – gjerne tolket i videste forstand! Tenk fuglelyder, konsertopplevelser, radiolytting, barnelatter… Det er også mulig å sende inn bidrag med andre tema. Fristen er 4. juni. Les mer hos Preus Museum.

Kairos Workshops arrangerer workshop i kontemplativ fotografering i sommer, i Grimstad 31. mai – 3. juni og i Oslo 15. – 17. juni.

RSS Siste fra NSFF.no

 • Årbok 2017 forsinket 14. mai 2018
  På grunn av trykktekniske utfordringer har NSFF Årbok 2017 beklageligvis blitt en del forsinket sammenlignet med tidligere års utgivelser. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Oppsummering NM i film 2018 11. mai 2018
  En liten oppsummering etter at innlevering til NM i Film 2018 er avsluttet. Vi har hatt en god økning i antall innleverte bidrag, nesten en dobling! Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Resultat for NM i Foto våren 2018 20. april 2018
  I vårrunden av NM i Foto 2018 vart det levert inn 4478 bilder fordelt over åtte klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er klare og tilgjengeleg her på NSFF.no. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • Årboka kommer snart – sjekk adressen din! 12. april 2018
  Årbok for 2017 er straks i trykken. Sørg for at adressen du er registrert med hos NSFF er korrekt, så får du også denne flotte fotoboka! Frist 22. april. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.
 • NM i foto vårrunden 2018 ferdig juryert! 9. april 2018
  Resultatene fra juryeringen av NM i foto 2018, vårrunden, er nå kommet og blir publisert fortløpende. Besøk Norsk Selskap for Fotografi for mer informasjon fra NSFF.

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Resultater Nordisk Fotomesterskap 2018 24. mai 2018
  Alle resultater er nå klare. Excel-arket inneholder alle awards og acceptances for Nordisk Fotomesterskap. Last det ned, og se hvilke resultater de ulike autorene har fått.  Juryen var fra Irland og bestod av : Bill Power http://www.billpowerpx.com/ Ross McKelvey http://www.rossmckelvey.co.uk/ Paul Reidy https://www.dphotographer.co.uk/user/PaulReidy Gratulerer til alle ! Resultater

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Fotografihuset til Bjørvika 4. mai 2018
  Det har vært jobbet lenge med å få et Fotografihus i Oslo, og nå er prosjektet et skritt nærmere å bli en realitet. Huset...
 • Ny fotobok med Morten Krogvold 28. april 2018
  Forlaget Fotografi lanserer denne våren sin andre fotobok, denne gangen med Morten Krogvolds portretter av 26 fotografer. «Hvorfor i all verden bruker du stativ?»,...
 • Alt klart for Nordic Light 2018 18. april 2018
  Om en uke er det igjen duket for Norges største fotofestival, hvor Kristiansund fylles opp av utstillinger, foredrag og fotografer fra hele verden. De...
 • Portfolio: Terje Abusdal 17. april 2018
  2017 var et godt år for Terje Abusdal. Fotografen fikk både Leica Oskar Barnack Award for sin serie Slash & Burn og fulgte opp...