Kvikneskogen — Fototur med Alvdal fotoklubb

Kvikneskogen — Fototur med Alvdal fotoklubb

Søndag 19.juni 2016 hadde Alvdal fotoklubb invitert til fototur til Kvikneskogen noen mil nord for Tynset langs rv 3. Jeg hengte meg på bilkolonnen som bestod av to biler idet de passerte Tynset, og ca 3 mil senere svingte vi inn på en bomvei.

Bildet i toppen viser deltagerne på turen; Øistein Brennodden, Kari Nystuen, Bjørn Langleite, Felicia Øverland, Stefan Johansson, Ketil Plassgård og Elin Strypet. (Foto: Håkon Trønnes)

Kari Nystuen fotograferer foss i Orkla. (Foto: Håkon Trønnes)

Bildet over: Kari Nystuen fotograferer foss i Orkla. Foto: Håkon Trønnes

Jettegryter i Orkla

Guiden vår, Kari Nystuen, skulle ta oss med til et sted i elva Orkla der det var gode fotomuligheter. Etter en kort fottur var vi nede ved elva, og kunne fordype oss i spennende motiver. De fleste hadde tatt med seg fotostativ, noen også ND-filter med tanke på å fotografere vann i bevegelse. Lyset varierte fra solskinn til overskyet og noen få regndråper måtte vi også tåle.

Langs elva var det en rekke små jettegryter som også ble yndede fotomotiver for mange. Bergformasjonene langs elva kunne godt tolkes som steinansikter, tusser og troll. Kameraene rundt meg klikket jevnt, ja mitt eget også.

Kari kunne fortelle at da de skulle bygge fjøs på Estensmo gård, som ligger i nærheten, en gang på 1700-tallet, så hentet de byggematerialer i form av stein fra elvebunnen i dette området. På den tiden ble det drevet hektisk gruvedrift i området, slik at skogen var blitt hogd ned i forbindelse med gruvedriften. Derfor var treverk stor mangelvare, og tre ble først og fremst brukt til husbygging. Men til fjøs var stein fra elva godt nok.

En bedre lunch

Da det ble tid for lunch gikk veien til Kvikne fjellpark på Estensmo Gård, som ligger noen få kilometer unna. Der var steinen fra elva fortsatt i brukt som grunnmur på dagens driftsbygning.

Vertinna, Lillian Nordmoen, disket opp med et bedre måltid bestående av spekemat, rømmegrøt, kaffe og dessert. Det var bare å sende en SMS hjem og avbestille dagens søndagsmiddag. Lillian driver utleie av rom, hytter, sykkel og båt, og inviterer til turer i det flotte fjellterrenget på Kvikneskogen 700 meter over havet.

Det viste seg at Lillian også er en habil fotograf. En hel stuevegg var full av flotte bilder som hun selv hadde tatt og finurlig innrammet i gammelt treverk fra et hus som var revet i nærheten. Hun ble sporenstreks invitert til å bli medlem av fotoklubben.

Lillian Nordmoen med sin egenproduserte bildevegg (foto: Håkon Trønnes)

Bildet over: Lillian Nordmoen med sin egenproduserte bildevegg. Foto: Håkon Trønnes

Etter en lengre matpause – og for en av oss også en kort middagskvil i godstolen – var det tid for å ta fatt på neste etappe, en tur til Eidsfossen kraftstasjon.

Eidsfossen kraftstasjon

Som tidligere nevnt var det i tidligere tider drevet utstrakt gruvevirksomhet i området, og i 1904 ble det bygd opp en hel landsby og startet gruvedrift på Røstvangen, som ligger i nærheten. Til denne landsbyen trengtes det strøm, og det naturlige valget var å bygge et vannkraftverk. Det ble bygd en demning i Orkla, som fortsatt er synlig ved rasteplassen ved dagens riksvei 3, og en kraftstasjon noen hundre meter lenger nede i elva.

Kraftstasjonen er for lengst tatt ut av drift etter at Røstvangen gruver gikk dundrende konkurs i 1921 — for øvrig en av de største konkurser her i landet på den tiden. Det som er fint for oss fotografer er at kraftverksbygningen, som er bygd i solid betong, fortsatt er intakt, selv om det meste av maskineriet er fjernet. Her er det høyt under taket som i en katedral, og innvendige vegger og tak er hvitmalte. De høye, smale og buede vinduene slipper akkurat passe med lys inn i det røffe industrilokalet, og det finnes ikke ei eneste hel glassrute igjen.

Kraftstasjonen blir tidvis brukt som fotostudio i forbindelse med konfirmasjoner, brylluper og andre anledninger. Da gruppa Krast skulle lage musikkvideo til låten «Elefanthjerte», valgte de Eidsfossen kraftstasjon som studio. For sikkerhets skyld skjedde filmingen en kald vinternatt i turbinhallen. Vi kan vel si at de har strekt seg langt for å få den rette stemningen og en kan se at frostrøyken driver rundt dem på videoen.

Jeg kan vel også nevne at det ble laget et teaterstykke om industrieventyret på Røstvangen, der også Eidsfossen kraftstasjon er med. Teaterstykket «Gruva» var en storsatsing fra det interkommunale teateret ttrafo, og ble vist i Tynset kulturhus ved påsketider i 2012.

Kvikneskogen: Det er flott naturlig belysning i «Studio Eidsfossen kraftstasjon», noe Elin og Stefan (på bildet) og alle oss andre hadde stor glede av. Foto: Håkon Trønnes

Bildet over: Det er flott naturlig belysning i «Studio Eidsfossen kraftstasjon», noe Elin og Stefan (på bildet) og alle oss andre hadde stor glede av. Foto: Håkon Trønnes

Igjen klikket kameraene jevnt og trutt både inni og utafor kraftstasjonen helt til det var på tide å takke for en flott dag med kameraet og reise hjem. En tur med fotoklubben kan bidra til at en blir bedre kjent i nærområdet, dessuten får en jo stadig nye, flotte bilder på minnekortet etter slike turer.

Tusen takk for turen!

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • Reglane for NM i foto er revidert 27. januar 2020
  Reglane for NM i foto er revidert. Dette er gjort med bakgrunn i tilbakemeldingar og justering i samband med nytt system for innlevering. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Invitasjonen til vårrunden av NM i foto forsinka, FIAP-innlevering åpnet 17. januar 2020
  Invitasjonen til vårrunden 2020 av NM i foto blir noko forsinka. Fristen blir den same som før, 15. mars. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Ny medlemsdatabase for NSFF er nå publisert 1. januar 2020
  Informasjon fra sekretariatet om ny medlemsdatabase for NSFF. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Varsel om Landsmøte 2020 1. januar 2020
  I henhold til vedtektene varsles herved om gjennomføring av Landsmøte 2020. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Utdelte NSFF-hederstegn 2019, inkludert et nytt æresmedlem 21. desember 2019
  Hvert år mottar dyktige NSFF-medlemmer hederstegn for kunstnerisk såvel som administrativ innsats. Her er en oppsummering av årets tildelinger.  Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

RSS NFFF (nordic.photo )

 • 4th Nordic Circuit 12. august 2019
  Welcome to the 4th nordic Circuit. Please read the conditions/invitation Please submit your entries . . . . Please take a look at this video for instruction on how to submit your entries.
 • Fotoklubben Fokusera Flen 21. juni 2019
  I Oktober 2018 mottog vår klubb (Fotoklubben Fokusera Flen) ett arbetsstipendium från NFFF (Nordiska Förbundet för Fotografi). Den 18:e oktober gick startskottet för vår första utställning. Flens Bibliotek skulle under hösten inviga sitt nya ”Gallerirum”, och vår klubb var första utställare. Bidraget gjorde att kunde vi köpa BÅDE ramar och passepartouter, samt låta printa bilderna […]
 • Nordiske mestere 2019 20. april 2019
  Gratulerer til Marc Sabat, Finland Nordisk mester i klasse farger! Gratulerer til Bjarne Hyldgaard, Danmark! Nordisk mester i klasse monokrom! Alle resultater