Fotografering i mørket, lang lukkertid

Se artikkel 1 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Stillestående motiver – eller motiver som ikke skal fryses

Dette kan være motiver som landskap opplyst av månen, en by eller bebyggelse opplyst av gatelys. Det kan også være biler som kjører forbi, hvor du ønsker veien og omgivelsene opplyst av gate- og billys, mens bilene blir til striper av hvite og røde lys. Slike bildet kan være veldig flotte. De beste bildene av denne typen tar du ofte i skumringstimen før det blir skikkelig mørkt. Da vises fortsatt himmelen som noe helt annet enn en mørk flate. Det er også viktig å ikke brenne ut de kraftigste lysene på bildet, derfor er det gunstig om forskjellen mellom det lyseste og det mørkeste i motivet ikke er alt for stor. Også her er det greiest å stille kameraet på manuell (M) – da det gir best kontroll. Også disse bildene bør du ta i RAW, da dette gir best muligheter for korrigering i ettertid.

Stativ?

Nå må stativet fram, gjerne også en snorutløser, slik at du kan betjene kameraets utløser uten å berøre kamera og stativ, som må stå helt stille under eksponeringen. Dersom kameraet er utstyrt med timer kan den erstatte snorutløser/fjernkontroll, og det finnes også diverse muligheter for fjernstyring av kamera fra mobiltelefon eller andre duppeditter. Når kamera står på stativ bør du slå av alle former for bildestabilisering uansett hva de heter (IS, VR, IBIS) – AV.

Blenderåpning

Nå kan du velge blenderåpning ganske fritt, men det avhenger jo av hvor mørkt det er og hvor lang lukkertid du må ha for å oppnå den effekten du ønsker. I utgangspunktet kan du velge lukkertid omkring midten av skalaen, f. eks f/8,0. Da yter objektivet sitt aller beste, og du har som regel tilstrekkelig med dybdeskarphet. Trenger du lenger lukkertid eller større dybdeskarphet velg mindre blenderåpning, f. eks f/11. Ønsker du kortere lukkertid eller mindre dybdeskarphet må du justere andre veien til f. eks f/4,0.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

ISO

Ved slike motiver kan du med stor fordel velge LAV ISO, f. eks 100. Du vi da oppnå best mulig bildekvalitet. Om nødvendig øk ISO-verdien litt, men det er normalt ingen grunn til å gå høyt på ISO-skalaen når kameraet står på stativ.

Lukkertid

Når det gjelder slike motiver kan du tøye lukkertiden til mange sekunder, noen ganger opp til flere minutter, ja i enkelte tilfeller flere timer. Lukkertiden styrer du gjerne manuelt ved å velge f. eks 15 sekunder på lukkertidsskalaen. Ofte har kameraet en maksimal eksponeringstid på rundt 60 sekunder. Dette kan du ofte omgå ved å velge B-innstillingen (også kalt Bulb). Da vil lukkeren være åpen så lenge du holder knappen på fjernkontrollen inne, men det finnes gjerne noen begrensninger her også avhengig av kameramerke og modell. Hvis du tar bilde av et område der det er varierende belysning, slik som en vei med trafikk – der billysene er med på å belyse motivet ditt – kan det være nyttig å ha muligheten til å avbryte eksponeringen når et visst antall biler har passert. I slike tilfeller kan B-innstillingen være nyttig. Det er også greit å være klar over at veldig lange lukkertider kan tilføre støy i bildet.

Disse to bildene viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Lukkertiden i bildet er 1/3 sekund og billysene gjengis med korte lysstriper foran og bak.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Dette bildet er tatt med lukkertid på hele 30 sekunder, noe som gir et helt annet inntrykk. Bilene gjengis som røde eller hvite lysstriper.

Still fokus manuelt

Det kan være vanskelig å få autofokusen til å fungere skikkelig i mørke. Den kan også begynne å søke idet du trykker på utløseren for å ta bildet. Kanskje finner den fokus, kanskje ikke. Derfor er det ofte fordel å stille avstanden manuelt når en jobber med slike motiver.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Invitasjonen til årets NM i Film er klar, er du?

Pssst! Lyst til å delta i den Juryerte utstillingen på Fotografiets dager? I år oppfordres de som sender inn bidrag til å fokusere på årets tema *musikkfotografi* 🎼🎷🎺🎻🎸🎧📻🎙🐦🎶 Musikk kan tolkes i videste forstand! Tenk fuglelyder, konsertopplevelser, radiolytting, barnelatter… Det er også mulig å sende inn bidrag med andre tema. Det åpnes for innsending i mars, med frist medio mai. Gå i tenkeboksen, lykke til!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Husk utvelgelse av bilder til NM for klubbar! 18. mars 2018
  Innleveringsfristen for NM har passert og det er på tide å velja ut klubbarbeid som deltar i NM for klubbar. Frist for utvelgelse er 22. mars. The post Husk utvelgelse av bilder til NM for klubbar! appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Husk søknadsfrist for arrangementsstøtte og stipend! 14. mars 2018
  To ganger i året har våre medlemmer og medlemsklubber anledning til å søke om støtte til sine prosjekt og arrangement. Vårrunden har frist 1. april – har du søknaden din klar? The post Husk søknadsfrist for arrangementsstøtte og stipend! appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Februartilbud 2018 fra Cewe Japan Photo – Fujifilm og Olympus 20. februar 2018
  Cewe Japan Photo har satt sammen et februartilbud for alle NSFF-medlemmer – tilbudet gjelder utvalgte kamerahus fra Fujifilm og Olympus og varer til 8. mars. The post Februartilbud 2018 fra Cewe Japan Photo – Fujifilm og Olympus appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • NM i Film 2018 – er du klar? 15. februar 2018
  Da er det klart for innlevering til NM i Film 2018! Forklaring av klasser, kategorier og innleveringsprosedyre finner du her. Innsendingsfrist er 1. mai - lykke til! The post NM i Film 2018 – er du klar? appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Delta på de norske lagene i FIAP Nature og B&W Biennials 11. februar 2018
  FIAP inviterer til to biennaler i år: Nature og Black & White. NSFF har valgt temaene "Norske ville blomster", "Fosser" og "Portrett". Lever dine bidrag innen 3. mars for en mulighet til å delta på lagene! The post Delta på de norske lagene i FIAP Nature og B&W Biennials appeared first on Norsk Selskap for […]

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Roald Synnevåg og Halvor Larsen tildelt HonENFFF 21. mars 2018
  På NSFF (Norsk Selskap For Fotografi) sitt landsmøte ble Roald Synnevåg og Halvor Larsen tildelt hederstegnet HonENFFF for fortjenestefullt arbeide over lang tid for amatørfotografiet i Norden.  De fikk overrakt diplom og medalje av Nils-Erik Jerlemar, president i NFFF.  

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Portfolio: Akseli Valmunen 19. mars 2018
  Akseli Valmunen vant årets «Young Nordic Photographer of the Year». I sommer ble bildeserien  «The Same New Pet» vist på Fotografiska. – Målet mitt...
 • Norsk Naturfotofestival til helgen 15. mars 2018
  Førstkommende helg er det klart for Norsk Naturfotofestival på Ski. Festivalen feirer i år femårs-jubileum og kan skilte med et variert program med både...
 • Portfolio: Katinka Goldberg 9. mars 2018
  Fotografen Katinka Goldberg har alltid vært opptatt av maleriet, noe hun kan takke sin stefar og største inspirasjonskilde, maleren Stickan Lundgren, for. Han lærte...
 • Mars/april-utgaven av Fotografi ute nå 4. mars 2018
  I årets andre nummer kan du blant annet møte Magnus Wennman, en av sveriges fremste pressefotografer. Vi har også snakket med Morten Bo som...