Fotografering i mørket, frys av bevegelse

Se artikkel 2 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Bevegelige motiver som fryses (gjengis skarpt på bildet)

Dette kan være motiver av mennesker, dyr eller andre ting som rører på seg, men som du ønsker å gjengi skarpt på bildet. Nøkkelen blir da å sørge for rask nok lukkertid, slik at du fryser motivets bevegelse. Da må du naturlig nok ofre litt på andre områder, som dybdeskarphet og bildekvalitet. Du trenger et kamera som takler dårlige lysforhold godt, og gjerne et vidvinkelobjektiv med god lysstyrke. Bruk manuelle innstillinger (M) for best kontroll, og fotografer du i RAW så har du de aller beste mulighetene til å korrigere bildet i ettertid.

Bilde-01-01-PB091348_R

Trafikk i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 – 1/60 sek – ISO 3200

Rask lukkertid

Ditt primære mål blir å sørge for så rask lukkertid at motivets bevegelser fryses, og bilder av mennesker i bevegelse krever gjerne ca 1/60 sekund. En gammel regel sier at lukkertiden bør være så kort som objektivets brennvidde, gjerne kortere. Det vil si at om objektivet har en brennvidde på 24 mm kan du bruke en lukkertid på 1/25 sekund eller kortere, men som vi ser i dette eksemplet, så krever motivet enda raskere lukkertid, så valget falt på 1/60 sekund i stedet.

Stor blenderåpning

Da har du to andre innstillinger du må justere for å oppnå den valgte lukkertiden. For det første må du gjøre blenderåpningen så stor som mulig. La oss si at ditt objektiv har største blender 2.8, og da får du tilstrekkelig dybdeskarphet. Ofte vil du mangle enda litt før eksponeringen blir korrekt.

Høy ISO-verdi

La oss si at du hadde ISO-verdien på 100. Ved å øke ISO til 200 har du vunnet et trinn, 400 tilsvarer nok et trinn, 800, enda et, 1600 et trinn til, og 3200 enda et trinn. Om nødvendig kan du øke enda et trinn til 6400 ISO og i noen tilfeller enda lenger. Ulempen med å velge et høyt ISO-tall er at bildekvaliteten blir dårligere og dårligere etter hvert som ISO-verdien øker, men må du, så må du.

Juletreselger på marked i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 - 1/60 sek – ISO 3200

Juletreselger på marked i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 – 1/60 sek – ISO 3200

Bruk vidvinkelobjektiv

Bruker du kort brennvidde, altså et vidvinkelobjektiv er det lettere å få skarpe bilder. Du kan da greie deg med litt lengre lukkertid enn med lengre brennvidder og likevel få skarpe bilder. Men husk at du også må ta hensyn til motivets bevegelser.

Stativ?

Dersom motivet er mennesker eller andre ting som beveger seg vil ikke stativ være til hjelp, heller mest til bry. Men aktiver gjerne bildestabiliseringen i kameraet eller på objektivet (IS, VR, IBIS) – PÅ.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Invitasjonen til årets NM i Film er klar, er du?

Pssst! Lyst til å delta i den Juryerte utstillingen på Fotografiets dager? I år oppfordres de som sender inn bidrag til å fokusere på årets tema *musikkfotografi* 🎼🎷🎺🎻🎸🎧📻🎙🐦🎶 Musikk kan tolkes i videste forstand! Tenk fuglelyder, konsertopplevelser, radiolytting, barnelatter… Det er også mulig å sende inn bidrag med andre tema. Det åpnes for innsending i mars, med frist medio mai. Gå i tenkeboksen, lykke til!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Husk utvelgelse av bilder til NM for klubbar! 18. mars 2018
  Innleveringsfristen for NM har passert og det er på tide å velja ut klubbarbeid som deltar i NM for klubbar. Frist for utvelgelse er 22. mars. The post Husk utvelgelse av bilder til NM for klubbar! appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Husk søknadsfrist for arrangementsstøtte og stipend! 14. mars 2018
  To ganger i året har våre medlemmer og medlemsklubber anledning til å søke om støtte til sine prosjekt og arrangement. Vårrunden har frist 1. april – har du søknaden din klar? The post Husk søknadsfrist for arrangementsstøtte og stipend! appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Februartilbud 2018 fra Cewe Japan Photo – Fujifilm og Olympus 20. februar 2018
  Cewe Japan Photo har satt sammen et februartilbud for alle NSFF-medlemmer – tilbudet gjelder utvalgte kamerahus fra Fujifilm og Olympus og varer til 8. mars. The post Februartilbud 2018 fra Cewe Japan Photo – Fujifilm og Olympus appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • NM i Film 2018 – er du klar? 15. februar 2018
  Da er det klart for innlevering til NM i Film 2018! Forklaring av klasser, kategorier og innleveringsprosedyre finner du her. Innsendingsfrist er 1. mai - lykke til! The post NM i Film 2018 – er du klar? appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Delta på de norske lagene i FIAP Nature og B&W Biennials 11. februar 2018
  FIAP inviterer til to biennaler i år: Nature og Black & White. NSFF har valgt temaene "Norske ville blomster", "Fosser" og "Portrett". Lever dine bidrag innen 3. mars for en mulighet til å delta på lagene! The post Delta på de norske lagene i FIAP Nature og B&W Biennials appeared first on Norsk Selskap for […]

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Roald Synnevåg og Halvor Larsen tildelt HonENFFF 21. mars 2018
  På NSFF (Norsk Selskap For Fotografi) sitt landsmøte ble Roald Synnevåg og Halvor Larsen tildelt hederstegnet HonENFFF for fortjenestefullt arbeide over lang tid for amatørfotografiet i Norden.  De fikk overrakt diplom og medalje av Nils-Erik Jerlemar, president i NFFF.  

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Portfolio: Akseli Valmunen 19. mars 2018
  Akseli Valmunen vant årets «Young Nordic Photographer of the Year». I sommer ble bildeserien  «The Same New Pet» vist på Fotografiska. – Målet mitt...
 • Norsk Naturfotofestival til helgen 15. mars 2018
  Førstkommende helg er det klart for Norsk Naturfotofestival på Ski. Festivalen feirer i år femårs-jubileum og kan skilte med et variert program med både...
 • Portfolio: Katinka Goldberg 9. mars 2018
  Fotografen Katinka Goldberg har alltid vært opptatt av maleriet, noe hun kan takke sin stefar og største inspirasjonskilde, maleren Stickan Lundgren, for. Han lærte...
 • Mars/april-utgaven av Fotografi ute nå 4. mars 2018
  I årets andre nummer kan du blant annet møte Magnus Wennman, en av sveriges fremste pressefotografer. Vi har også snakket med Morten Bo som...