Kameraets firmware; oppdaterer du den?

Kameraets firmware; oppdaterer du den?

Fotoapparater og videokameraer lanseres i høyt tempo. Noen ganger kan det hende at lanseringen skjer litt for raskt, slik at kameraet ikke er fullstendig gjennomtestet. Det kan også hende at det kommer nye objektiver og annet utstyr som krever litt tilpasning av kameraets operativsystem for å fungere knirkefritt. Da må vi oppdatere kameraets programvare, eller firmware.

De som er vant med oppdatering av datamaskiner vet at disse oppdateres både støtt og stadig, men slik er det egentlig ikke med fotoapparater. Men en gang imellom finner kameraprodusentene ut at de må rette små eller store feil, og legger da ut en ny versjon av kameraets firmware.

Ofte er det småting som korrigeres, men av og til gir kameraprodusenten deg nærmest et nytt kamera etter oppgraderingen. For eksempel ble Canon 7D til et nytt og bedre kamera da de oppgraderte firmwaren i kameraet for noen år siden. Fujifilm er også flink til å gjøre store forbedringer i sine kameraer ved oppgradering av firmware. Nylig lanserte Olympus en større oppgradering av firmware i sine to toppmodeller (OM-D E-M1 og E-M5 mk 2), slik at de fikk vesentlig bedre videoegenskaper og faktisk en del nye funksjoner. Men når slike oppgraderinger skjer så er en selvsagt begrenset av at den gamle hardwaren (altså selve kameraet) er det samme gamle.

Hvordan vet jeg at det har kommet ny firmware til mitt kamera?

Ta en tur innom kameraprodusentens hjemmeside, som regel ligger det informasjon under nyheter eller support. Kanskje må du lete deg fram til din kameramodell og sjekke der. Hvilken firmware du har på ditt kamera finner du i kameramenyen.

Er du usikker, så er det som regel god hjelp å få på en rekke fotoforum på facebook og sikkert også på andre aktuelle sosiale medier. Mange viser stor vilje til å bidra med hjelp, men kunnskapen til bidragsyteren vil selvfølgelig være varierende.

Hvordan oppdaterer jeg mitt kamera?

I praksis skjer oppdateringen ved at du laster ned den nye programvaren fra kameraprodusentens server. I noen tilfeller, som f. eks hos Canon, lastes det også ned en fil med grundig forklaring om hvordan oppdateringen skal gjennomføres. Canons nye firmware oppdatering overføres til roten av et minnekort (altså utafor alle mapper som måtte være der). Så settes minnekortet i kameraet og følger prosedyren helt nøyaktig!

Andre fabrikanter krever at du installerer et lite program på din datamaskin og så kobler kameraet til USB-porten. Nedlastingen skjer da direkte til kameraet, og oppdateringen starter umiddelbart.

Uansett hvilken prosedyre den enkelte kamerafabrikanten har valgt, så er dette ikke verre enn at du med rimelig forsiktighet kan gjøre det selv. Men følg retningslinjene til punkt og prikke.

Husk fulladet batteri!

Alle kameraprodusenter jeg har vært innom presiserer i alle fall at du MÅ sørge for at kamerabatteriet er fullt oppladet, eventuelt at du kobler kameraet til 220V strømkilde. Dersom installeringen stopper under veis kan du få så store problemer at kameraet må inn til serviceverksted.

Hva kan oppgraderes?

Selvfølgelig kan firmwaren i selve kameraets oppgraderes. Da får kameraet nye funksjoner og kjente feil blir rettet.

I tillegg er det mulig at også diverse tilleggsutstyr kan oppgraderes på samme måte. Samtidig med at det kom ny firmware til de foran nevnte Olympus kameraene kom det også ny firmware til en rekke Olympus objektiver. Ved å sette de forskjellige objektivene på kameraene ble også disse oppdatert på samme måte som kameraets firmware.

Det er godt mulig at andre kamerafabrikanter gjør det på samme måte, og dette kan jo være en god grunn til å benytte originale objektiver. Samtidig er jeg kjent med at i alle fall en del av objektivene til Sigma har en egen løsning for oppdatering av firmwaren via en dokkingstasjon.

Har du problemer med fotoutstyret ditt, så kan det jo hende at det kan fikses ved en forholdsvis enkel og gratis firmware oppdatering. Ta gjerne en sjekk en gang imellom, spesielt hvis kameraet ikke fungerer helt feilfritt. Kanskje har kameraprodusenten allerede funnet en løsning på problemet og lagt ut en firmware oppdatering.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Invitasjonen til årets NM i Film er klar, er du?

Pssst! Lyst til å delta i den Juryerte utstillingen på Fotografiets dager? I år oppfordres de som sender inn bidrag til å fokusere på årets tema *musikkfotografi* 🎼🎷🎺🎻🎸🎧📻🎙🐦🎶 Musikk kan tolkes i videste forstand! Tenk fuglelyder, konsertopplevelser, radiolytting, barnelatter… Det er også mulig å sende inn bidrag med andre tema. Det åpnes for innsending i mars, med frist medio mai. Gå i tenkeboksen, lykke til!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Husk utvelgelse av bilder til NM for klubbar! 18. mars 2018
  Innleveringsfristen for NM har passert og det er på tide å velja ut klubbarbeid som deltar i NM for klubbar. Frist for utvelgelse er 22. mars. The post Husk utvelgelse av bilder til NM for klubbar! appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Husk søknadsfrist for arrangementsstøtte og stipend! 14. mars 2018
  To ganger i året har våre medlemmer og medlemsklubber anledning til å søke om støtte til sine prosjekt og arrangement. Vårrunden har frist 1. april – har du søknaden din klar? The post Husk søknadsfrist for arrangementsstøtte og stipend! appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Februartilbud 2018 fra Cewe Japan Photo – Fujifilm og Olympus 20. februar 2018
  Cewe Japan Photo har satt sammen et februartilbud for alle NSFF-medlemmer – tilbudet gjelder utvalgte kamerahus fra Fujifilm og Olympus og varer til 8. mars. The post Februartilbud 2018 fra Cewe Japan Photo – Fujifilm og Olympus appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • NM i Film 2018 – er du klar? 15. februar 2018
  Da er det klart for innlevering til NM i Film 2018! Forklaring av klasser, kategorier og innleveringsprosedyre finner du her. Innsendingsfrist er 1. mai - lykke til! The post NM i Film 2018 – er du klar? appeared first on Norsk Selskap for Fotografi.
 • Delta på de norske lagene i FIAP Nature og B&W Biennials 11. februar 2018
  FIAP inviterer til to biennaler i år: Nature og Black & White. NSFF har valgt temaene "Norske ville blomster", "Fosser" og "Portrett". Lever dine bidrag innen 3. mars for en mulighet til å delta på lagene! The post Delta på de norske lagene i FIAP Nature og B&W Biennials appeared first on Norsk Selskap for […]

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Roald Synnevåg og Halvor Larsen tildelt HonENFFF 21. mars 2018
  På NSFF (Norsk Selskap For Fotografi) sitt landsmøte ble Roald Synnevåg og Halvor Larsen tildelt hederstegnet HonENFFF for fortjenestefullt arbeide over lang tid for amatørfotografiet i Norden.  De fikk overrakt diplom og medalje av Nils-Erik Jerlemar, president i NFFF.  

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Portfolio: Akseli Valmunen 19. mars 2018
  Akseli Valmunen vant årets «Young Nordic Photographer of the Year». I sommer ble bildeserien  «The Same New Pet» vist på Fotografiska. – Målet mitt...
 • Norsk Naturfotofestival til helgen 15. mars 2018
  Førstkommende helg er det klart for Norsk Naturfotofestival på Ski. Festivalen feirer i år femårs-jubileum og kan skilte med et variert program med både...
 • Portfolio: Katinka Goldberg 9. mars 2018
  Fotografen Katinka Goldberg har alltid vært opptatt av maleriet, noe hun kan takke sin stefar og største inspirasjonskilde, maleren Stickan Lundgren, for. Han lærte...
 • Mars/april-utgaven av Fotografi ute nå 4. mars 2018
  I årets andre nummer kan du blant annet møte Magnus Wennman, en av sveriges fremste pressefotografer. Vi har også snakket med Morten Bo som...