Nordiske fotografer: Ole Suszkiewicz (DK)

Nordiske fotografer: Ole Suszkiewicz (DK)

Som ung startede jeg i mine forældres køkken med at fremkalde fotos i sort/hvid, men snart gik jeg over til at optage diasfilm. Da jeg engang lagde nogle dias ovenpå hinanden og dermed skabte en god virkning, så blev det min vej fremad. I mange år lavede jeg ”sandwich-dias”, og nogle gange blev de lavet om til farvepapirbilleder via Cibachrome-systemet.

Konkurrencemæssigt begyndte jeg så småt i slutningen af 60’erne, hvor jeg blandt andet fik en 2.-plads i AGFAs fotoolympiade, men der kom først rigtig gang i udstillingerne efter jeg i 1984 fik min første SDF medalje. I mange år sendte jeg næsten kun dias ud, og opnåede ud over præmier også point til FIAP- og PSA-titler, hvilket dannede grundlag for titler som MPSA, EFIAP/p og nu senest MFIAP. I Danmark har jeg opnået MSDF/g ved at skrabe point sammen over en lang årrække.

Motivvalg

Hvis man har øje for det er der jo motiver overalt, men jeg har i mange år haft nogle grundinteresser. I en lang periode var broer mit foretrukne motivområde. Så kom tunellerne og sideløbende dermed startede min cykel-periode.

Jeg kan næsten ikke lave et billede uden der er en person med i det, som oftest set bagfra eller i silhuet. Jeg ser tingene i farver – derfor har jeg kun lavet få monokrome billeder, men det er en af de ting jeg vil prøve at ændre.

Vi har jo digitale tider nu, og selvom jeg kun har lært mig nogle få funktioner i Elements giver det jo trods alt mulighed for at lave nogle billeder man ikke kunne tidligere.

Jeg kan for eksempel godt lide at lave lidt drømmeagtige eller maleriske billeder. Man skal faktisk lave det, man har lyst til og ikke, hvad andre har lyst til at se.

Ole Suszkiewicz

Om skribenten

Roy Morten Gleditsch

Filmskaper siden 1970. Medlem av Bergen Fritidsfilmere siden 1980. Redaktør av NSFF Magasin fra oppstarten til juni 2016, tidligere medlem av Filmutvalget. Æresmedlem NSFF.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Oppslagstavla

FOR TIPS OG NYHETER I KORTFORM

Tips oss om stort og smått fra ditt distrikt! magasinet@nsff.no

RSS SISTE FRA NSFF.NO

 • NSFF film- og fototreff i Sandnes høsten 2020 10. desember 2019
  Med det planlagte treffet i Sandnes høsten 2020 ønsker NSFF å nå alle dere med filminteresse og alle som er nysgjerrige på å lage historier med varierte bilder i en serie. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Programmet for Norsk Naturfotofestival 2020 er klart 9. desember 2019
  Norsk Naturfotofestival 2020 har programmet klart, og vi minner om at NSFF-medlemmer har tilbud om early-bird-priser på festivalpass. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Delta på NSFF landslag i 20th FIAP Nature Biennial 2020 8. desember 2019
  NSFF stiller med landslag i 20th FIAP Nature Biennial 2020. Deltakelsen er gratis og hver deltaker kan levere inn fire bilder for vurdering til hvert tema. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • Send inn dine bilder for vurdering til Årbok 2019! 3. desember 2019
  Det er nå åpnet for innlevering av bilder til NSFF Årbok 2019. Alle registrerte medlemmer i NSFF i 2019 kan delta. Temaet er som vanlig fritt, men bildene må være tatt i løpet av 2019. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.
 • 2680 Vågå – til spesialpris for NSFF 2. desember 2019
  Boka "2680 Vågå" forteller 30 års historie om Krogvold Workshop i tekst og bilder. NSFF-medlemmer kan nå bestille boka til redusert pris og fastsatt fraktkostnad. Besøk nsff.no for mer informasjon fra Norsk Selskap for Fotografi.

RSS NFFF (nordic.photo )

 • 4th Nordic Circuit 12. august 2019
  Welcome to the 4th nordic Circuit. Please read the conditions/invitation Please submit your entries . . . . Please take a look at this video for instruction on how to submit your entries.
 • Fotoklubben Fokusera Flen 21. juni 2019
  I Oktober 2018 mottog vår klubb (Fotoklubben Fokusera Flen) ett arbetsstipendium från NFFF (Nordiska Förbundet för Fotografi). Den 18:e oktober gick startskottet för vår första utställning. Flens Bibliotek skulle under hösten inviga sitt nya ”Gallerirum”, och vår klubb var första utställare. Bidraget gjorde att kunde vi köpa BÅDE ramar och passepartouter, samt låta printa bilderna […]
 • Nordiske mestere 2019 20. april 2019
  Gratulerer til Marc Sabat, Finland Nordisk mester i klasse farger! Gratulerer til Bjarne Hyldgaard, Danmark! Nordisk mester i klasse monokrom! Alle resultater

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)