May Britt Sørensen har publisert egen fotofortelling

May Britt Sørensen har publisert egen fotofortelling

May Britt Sørensen fra Tønsberg Kamera Klubb har publisert egen bok! En utfordring fra en venn resulterte i utgivelsen av en fotofortelling der så godt som alt er egenprodusert – fra nissefigurer og rekvisitter til tekst, foto og layout.

Bilder lager rom for egne fantasier og historier

– Tittelen på boka er «Hvor er nissen når det ikke er jul», forteller May Britt, men jeg kaller den også barnebok for besteforeldre. Håpet er at den skal gi grunnlag for hyggelige lese- og pratestunder mellom besteforeldre og barnebarn, og ikke bare til jul men hele året gjennom. Alle lurer jo på hvor nissen er når det ikke er jul!

Boka er delt opp i 12 kapitler, ett kapittel for hver måned. Det første kapittelet heter passende nok «Mitt første møte med nissene», og danner en innledning til historien som følger.

Selv om dette er en bok om nisser, er den tenkt som en helårsbok og ikke en julebok.
– Alle bildene er tatt i riktige måneder for sitt kapittel, slik at de blir troverdige med tanke på årstiden, forklarer May Britt. Det skinner igjennom at hun har brukt lang tid på dette prosjektet.
– Selve historiene er forsåvidt også troverdige, men alle nisser har jo noen nissestreker, smiler hun lurt.

Historiene i May Britts bok tar for seg gamle tradisjoner og ord og uttrykk som ikke så ofte blir brukt, det være seg hobbyuttrykk og dialektord. Hun tror at boka kan gi en hyggelig lesestund for besteforeldre – som kanskje husker en del av de tingene hun skriver om – og at bildene gjør at barna får utfordret fantasien samtidig som de lærer om gammel skikk og bruk.

Utfordrende og lærerikt langtidsprosjekt

– Alle bildene i boka er «ekte», det vil si at de ikke er manipulerte men tatt i autentiske omgivelser, forklarer fotografen. Både nissene og klærne deres har hun laget selv.
– Diverse rekvisitter er spesiallaget og noe er produsert på mål fra meg, sier May Britt, som hadde nissene med seg rundt omkring i ett år.

Da May Britt startet arbeidet med å sette bilder og tekst sammen brukte hun dokumentprogrammet Word.
– Jeg hadde et ønske om lave produksjonskostnader på boka og ville prøve å gjøre mye selv. Jeg har googlet og lett, og skaffet meg noe litteratur om emnet å gi ut bok selv. Plutselig dukket det opp ord som språkvask, ombrekking av tekst, redaktør, trykkerier, forlag, og lignende..!

Det endte med at hun meldte seg på online-kurs hos utdannet.no for å lære om layoutprogrammet InDesign.
– Jeg lastet ned programmet fra Adobe, bestemte meg for formatet på boken og satte i gang med å overføre tekst og bilder fra Word til InDesign. Det var spennende, men det ble også mye hodebry og enda flere grå hår, ler hun. Tekst og bilder kom etter hvert på rett plass, og forfatteren sa seg fornøyd med resultatet. Hun hadde fått kontakt med et trykkeri i Latvia, og fikk hjelp derfra med detaljene.

– Jeg bestemte meg for å gi ut boka på eget forlag, forklare May Britt. – Jeg hadde vært i kontakt med andre forlag, men mye venting på svar og trangt nåløye gjorde sitt til at jeg droppet det.

Så måtte nok en avgjørelse tas – hvor stort opplag skulle hun gå for? Med relativ liten prisforskjell på 500 og 1000 bøker, klinket hun til på 1000 bøker.
– Jeg fikk et nedlastingsprogram fra trykkeriet og sendte fra meg mitt «hjertebarn». De sendte en PDF-fil tilbake, jeg gjennomgikk den, gjorde noen endringer og returnerte fila. Dermed var prosessen i gang. Fra jeg trykket «GO» til det sto en pall med 1000 bøker i stua hjemme, tok det fem uker.

Da den første grå pakken skulle åpnes, var forfatteren så spent at hun etter eget utsagn ikke var til å snakke til.
– Tenk om jeg var misfornøyd med omslaget og bildene, da ville det gjelde 1000 bøker! Sønnen min måtte åpne den første pakken for meg, ler May Britt, og mener opplevelsen med å se sin egen bok for første gang nesten var verre enn å føde.

Heldigvis kunne May Britts sønn gi tommelen opp, og en lettet forfatter senket skuldrene.
– Boka har solgt bra, synes jeg. Jeg har solgt rundt 300 bøker og har faktisk begynt å få noen kroner i fortjeneste, og det er jo moro!

Om skribenten

Birgit Fostervold

Redaktør for NSFF Magasin og nsff.no, nestleder i NSFF. Medlem i Homborsund fotoklubb. Ivrig amatør med forkjærlighet for rust og patina. Ser gjerne verden i et bøyd perspektiv, gjennom diverse Lensbaby-optikk.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Det er sendt ut varsel om Landsmøte 2018, lørdag 10. mars. Frist for innsending av saker er 27. januar. Les på nsff.no.

Det ble ny rekord for innlevering til NSFF Årbok i 2017! Totalt ble det levert inn 1487 bilder fra 770 medlemmer fordelt på 94 klubber. Tallene for forrige Årbok var 1203 bilder fra 618 medlemmer fordelt på 91 klubber. Nå starter juryeringen: 8 jurymedlemmer skal gi sine poeng til alle bildene – lykke til, alle sammen!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Invitasjon til NM i Foto våren 2018 21. januar 2018
  Velkommen til NM i Foto 2018, del én. NM i Foto arrangeres over to runder, med første innlevering 15. mars. Klassene er "Fritt motiv", "Natur" og "Kreativ", og hver autor kan totalt levere inn 12 bilder.  
 • Gratulerer med 90 år! 17. desember 2017
  I dag er selve jubileumsdagen for NSFF, gratulerer alle sammen! Norsk Selskap For Fotografi ble nemlig stiftet 17. desember 1927, med tre klubber representert: Oslo Kamera Klubb, Fredrikstad Foto-Klubb og Rjukan Kameraklubb.  
 • Varsel om Landsmøte 2018 12. desember 2017
  I henhold til vedtektene varsles herved om gjennomføring av Landsmøte 2018, 10. mars kl 12.00 på Scandic Oslo Airport. NSFF dekker opphold og måltider for én delegat per klubb.  
 • Det er åpnet for innlevering til NSFF Årbok 2017 1. desember 2017
  Det er nå åpnet for innlevering av bilder til NSFF Årbok 2017. Temaet er som vanlig fritt motiv, og bildene må være tatt i løpet av kalenderåret 2017.  
 • Klubbtur til Nordic Light fotofestival i Kristiansund april 2018? 2. november 2017
  Under noen intense festivaldager samles internasjonale fotolegender og andre med foto- og kulturinteresse i Kristiansund for inspirasjon. Vil dere bli med?  

RSS NFFF (nordic.photo)

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Mellomformat-test: Fujifilm GFX 50S vs. Hasselblad X1D 12. januar 2018
  Da Sony begynte å levere sin 50 megapiksel  44 × 33mm-CMOS på det åpne markedet, gjorde det mellomformat tilgjengelig for flere. Vi tester to...
 • Tina Signesdottir Hult mottar Hasselblad Masters Award 10. januar 2018
  Hasselblad Masters Award har blitt tildelt noen av de største fotografene i historien. I år gikk prisen i portrettkategorien til norske Tina Signesdottir Hult....
 • Test: Sony A9 2. januar 2018
  På kort tid har Sony bygget opp et bredt utvalg speilløse fullformatkameraer og objektiver. Men de har manglet et profesjonelt spesialkamera til presse-, sport-...
 • Fotografi #1 2018 ute nå! 2. januar 2018
  Januar/februar-utgaven av Fotografi ute nå! I årets første nummer kan du blant annet møte Dag Alveng som er aktuell med en omfattende retrospektiv utstilling...