Med Vingelen fotoklubb til Christianus Sextus

Med Vingelen fotoklubb til Christianus Sextus

Lørdag 22. juli inviterte Vingelen fotoklubb sine medlemmer til fototur til Nordgruvefeltet ei drøy mil nord for Røros. Det er flere gruver i dette området, og alle er for lengst nedlagt. Vårt mål var gruva Christianus Sextus, eller «Sextus» som den ble kalt i dagligtale. Gruva som ligger i sydskråningen av Storkletten mot Orvsjøen, fikk navn etter Christian VI som var konge av Danmark-Norge. Vår lokalkjente og velinformerte guide for dagen var Ingrid.

Været var på sitt aller beste med en temperatur på over 20 grader og lettskyet himmel. Det er for så vidt kjørbar vei helt fram, men ei noe tvilsom bru gjorde at vi valgte å ta beina fatt den siste kilometeren. Det har vi dessuten bare godt av, mente Ingrid, som kunne fortelle at dette også har blitt et yndet turområde for fotturister og syklister om sommeren og skiløpere om vinteren.

Den flotte fjellnaturen i 8-900 meters høyde over havet kan likevel være lunefull. En vakker sommerdag er det viktigste hensynet en må ta er å ha med drikke, da vannet i sjøer og vassdrag i området er forgiftet av gruvevann. I dårlig vær – ikke minst vinterstid – kan snø, vind og dårlig sikt bli en livsfarlig kombinasjon. Et minnesmerke er satt opp etter at tre skiløpere frøs i hjel like ved gruveveien som kunne ha vært redningen for dem.

En taubanebukk og ruinene etter det gamle taubanehuset var det første som møtte oss. Taubanebukken viser oss hvordan svovelkis og kobbermalm ble fraktet bort. Det gamle taubanehuset har nok for lengst passert alle muligheter for restaurering. Skal en gjøre noe, så må det total gjenoppbygging til. Gruvegangene er murt igjen eller sikret på annet vis.

Flotte fotomotiver

For oss fotografer var det svært nyttig å få god informasjon av vår lokalkjente guide. Motiver var det også mer enn nok av til å fylle mer enn en dag, så vi må nok komme tilbake ved en senere anledning.

Kort om Christianus Sextus

Malmforekomsten ble oppdaget i 1723 av en lokal gårdbruker som jobbet i en nærliggende gruve. Den første driftsperioden varte til 1763, deretter ble gruva liggende brakk i mer enn hundre år. Men ved etableringen av Rørosbanen i 1877 åpnet det seg nye muligheter for eksport av svovelkis, og noen år senere kom gruva i drift igjen.

Til å begynne med ble malmen fraktet ut med hest, men etter at taubanen ble bygd gikk malmen med den til nabogruva, Arvedals gruve. Der ble malmen lastet over på jernbanevogner for transport på et privat jernbanespor (Arvedalslinjen) ned til Tyvold stasjon på Rørosbanen. Senere ble jernbanesporet erstattet av taubane helt ned til Rørosbanen.

Etter 1. verdenskrig sank etterspørselen etter kobber, og gruva ble stengt igjen i 1919. Senere var gruva i sporadisk drift fram til 2. verdenskrig, men da var det også slutt.

(Kilde: Wikipedia)

Johan Falkberget, forfatter og teater

Som 12-åring begynte den kjente forfatteren Johan Falkberget å arbeide som «vasskar-ryss» ved Christianus Sextus i 1891. Jobben bestod i å skille gråberget fra malmen ved hjelp av hammer. Senere avanserte han til gruvearbeider fram til han sluttet i 1906. I sine romaner fra Christianus Sextus skildrer han arbeidet ved gruvene.

De siste årene har det også vært framført utendørs teaterstykker i gruveområdet. Teaterstykkene er basert på Johan Falkbergets diktning, og årets forestilling går den 4. og 5. august, nærmere informasjon på facebook.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

2 Kommentarer

 1. ROY MORTEN GLEDITSCH

  Flott, engasjerende artikkel. Hva gjør myndinghetene i forhold til forfallet og ikke minst den heftige forurensningen?

  Svar
  • Håkon Trønnes

   Takk for din kommentar, Roy Morten. Jeg har ikke noe godt svar på dine spørsmål. Når det gjelder forfallet, så tror jeg det kommer til å fortsette inntil hele byggverket ramler ned. Forurensningen av vannet derimot vet jeg ikke om det er noen konkrete planer om å gjøre noe med. Jeg vet det pågår forsøk/er iverksatt tiltak ved de nedlagte gruvene på Hjerkinn, men er ikke kjent med resultatene av dette. Forurensningspotensialet er nok temmelig stort i og med at det finnes er stort antall større og mindre gruver bare i vårt nærområde. Hvor stor forurensningen er varierer sikkert mye.

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Det er sendt ut varsel om Landsmøte 2018, lørdag 10. mars. Frist for innsending av saker er 27. januar. Les på nsff.no.

Det ble ny rekord for innlevering til NSFF Årbok i 2017! Totalt ble det levert inn 1487 bilder fra 770 medlemmer fordelt på 94 klubber. Tallene for forrige Årbok var 1203 bilder fra 618 medlemmer fordelt på 91 klubber. Nå starter juryeringen: 8 jurymedlemmer skal gi sine poeng til alle bildene – lykke til, alle sammen!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Gratulerer med 90 år! 17. desember 2017
  I dag er selve jubileumsdagen for NSFF, gratulerer alle sammen! Norsk Selskap For Fotografi ble nemlig stiftet 17. desember 1927, med tre klubber representert: Oslo Kamera Klubb, Fredrikstad Foto-Klubb og Rjukan Kameraklubb.  
 • Varsel om Landsmøte 2018 12. desember 2017
  I henhold til vedtektene varsles herved om gjennomføring av Landsmøte 2018, 10. mars kl 12.00 på Scandic Oslo Airport. NSFF dekker opphold og måltider for én delegat per klubb.  
 • Det er åpnet for innlevering til NSFF Årbok 2017 1. desember 2017
  Det er nå åpnet for innlevering av bilder til NSFF Årbok 2017. Temaet er som vanlig fritt motiv, og bildene må være tatt i løpet av kalenderåret 2017.  
 • Klubbtur til Nordic Light fotofestival i Kristiansund april 2018? 2. november 2017
  Under noen intense festivaldager samles internasjonale fotolegender og andre med foto- og kulturinteresse i Kristiansund for inspirasjon. Vil dere bli med?  
 • Høsttilbud fra Japan Photo og Olympus 31. oktober 2017
  Japan Photo/ CEWE har tilbud på utvalgte varer fra Olympus til NSFFs medlemmer. Tilbudet varer til lørdag 11. november 2017.  

RSS NFFF (nordic.photo)

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Mellomformat-test: Fujifilm GFX 50S vs. Hasselblad X1D 12. januar 2018
  Da Sony begynte å levere sin 50 megapiksel  44 × 33mm-CMOS på det åpne markedet, gjorde det mellomformat tilgjengelig for flere. Vi tester to...
 • Tina Signesdottir Hult mottar Hasselblad Masters Award 10. januar 2018
  Hasselblad Masters Award har blitt tildelt noen av de største fotografene i historien. I år gikk prisen i portrettkategorien til norske Tina Signesdottir Hult....
 • Test: Sony A9 2. januar 2018
  På kort tid har Sony bygget opp et bredt utvalg speilløse fullformatkameraer og objektiver. Men de har manglet et profesjonelt spesialkamera til presse-, sport-...
 • Fotografi #1 2018 ute nå! 2. januar 2018
  Januar/februar-utgaven av Fotografi ute nå! I årets første nummer kan du blant annet møte Dag Alveng som er aktuell med en omfattende retrospektiv utstilling...