Fotografering i mørket, lang lukkertid

Se artikkel 1 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Stillestående motiver – eller motiver som ikke skal fryses

Dette kan være motiver som landskap opplyst av månen, en by eller bebyggelse opplyst av gatelys. Det kan også være biler som kjører forbi, hvor du ønsker veien og omgivelsene opplyst av gate- og billys, mens bilene blir til striper av hvite og røde lys. Slike bildet kan være veldig flotte. De beste bildene av denne typen tar du ofte i skumringstimen før det blir skikkelig mørkt. Da vises fortsatt himmelen som noe helt annet enn en mørk flate. Det er også viktig å ikke brenne ut de kraftigste lysene på bildet, derfor er det gunstig om forskjellen mellom det lyseste og det mørkeste i motivet ikke er alt for stor. Også her er det greiest å stille kameraet på manuell (M) – da det gir best kontroll. Også disse bildene bør du ta i RAW, da dette gir best muligheter for korrigering i ettertid.

Stativ?

Nå må stativet fram, gjerne også en snorutløser, slik at du kan betjene kameraets utløser uten å berøre kamera og stativ, som må stå helt stille under eksponeringen. Dersom kameraet er utstyrt med timer kan den erstatte snorutløser/fjernkontroll, og det finnes også diverse muligheter for fjernstyring av kamera fra mobiltelefon eller andre duppeditter. Når kamera står på stativ bør du slå av alle former for bildestabilisering uansett hva de heter (IS, VR, IBIS) – AV.

Blenderåpning

Nå kan du velge blenderåpning ganske fritt, men det avhenger jo av hvor mørkt det er og hvor lang lukkertid du må ha for å oppnå den effekten du ønsker. I utgangspunktet kan du velge lukkertid omkring midten av skalaen, f. eks f/8,0. Da yter objektivet sitt aller beste, og du har som regel tilstrekkelig med dybdeskarphet. Trenger du lenger lukkertid eller større dybdeskarphet velg mindre blenderåpning, f. eks f/11. Ønsker du kortere lukkertid eller mindre dybdeskarphet må du justere andre veien til f. eks f/4,0.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

ISO

Ved slike motiver kan du med stor fordel velge LAV ISO, f. eks 100. Du vi da oppnå best mulig bildekvalitet. Om nødvendig øk ISO-verdien litt, men det er normalt ingen grunn til å gå høyt på ISO-skalaen når kameraet står på stativ.

Lukkertid

Når det gjelder slike motiver kan du tøye lukkertiden til mange sekunder, noen ganger opp til flere minutter, ja i enkelte tilfeller flere timer. Lukkertiden styrer du gjerne manuelt ved å velge f. eks 15 sekunder på lukkertidsskalaen. Ofte har kameraet en maksimal eksponeringstid på rundt 60 sekunder. Dette kan du ofte omgå ved å velge B-innstillingen (også kalt Bulb). Da vil lukkeren være åpen så lenge du holder knappen på fjernkontrollen inne, men det finnes gjerne noen begrensninger her også avhengig av kameramerke og modell. Hvis du tar bilde av et område der det er varierende belysning, slik som en vei med trafikk – der billysene er med på å belyse motivet ditt – kan det være nyttig å ha muligheten til å avbryte eksponeringen når et visst antall biler har passert. I slike tilfeller kan B-innstillingen være nyttig. Det er også greit å være klar over at veldig lange lukkertider kan tilføre støy i bildet.

Disse to bildene viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Lukkertiden i bildet er 1/3 sekund og billysene gjengis med korte lysstriper foran og bak.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Dette bildet er tatt med lukkertid på hele 30 sekunder, noe som gir et helt annet inntrykk. Bilene gjengis som røde eller hvite lysstriper.

Still fokus manuelt

Det kan være vanskelig å få autofokusen til å fungere skikkelig i mørke. Den kan også begynne å søke idet du trykker på utløseren for å ta bildet. Kanskje finner den fokus, kanskje ikke. Derfor er det ofte fordel å stille avstanden manuelt når en jobber med slike motiver.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Regionale film- og fototreff

Drammen, Harstad, Arendal, Vinstra – les om de regionale treffene på nsff.no! Sees vi?

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Kulturnatt i Oslo 15. september har flotte innslag i regi av Fotografiens Hus. Alle ukesvinnere fra årets #Oslografi disse bildene vil vises på den store veggen på selveste Operataket. Det blir også visning av en rekke andre fotoprosjekter. Følg arrangementet på Facebook.

Har du en fotodrøm, men ikke midler til gjennomføring? Husk at du kan søke om økonomisk støtte til ditt personlige eller klubbprosjekt – både fra NSFF og det nordiske forbundet. Les mer om dette på hovedweben.

Det er åpnet for innlevering til høstrunden av årets NM i Foto. Klassene er Kreativt, Fritt tema, Natur og Gatefoto.

Filmutvalget har publisert resultatene fra årets NM i Film! Vi gratulerer den ferske norgesmesteren, Andreas Raknes fra Bergen fritidsfilmere!

RSS Siste fra NSFF.no

RSS NFFF (nordic.photo)

 • NFFF Stipendieordning 21. august 2017
  NFFF har inrättat ett Arbetsstipendium, om för närvarande €500, som varje år utdelas till en fotoklubb eller enskild fotograf i respektive medlemsland. Totalt fyra stipendier om vardera €500/år. Fotoklubb eller enskild fotograf, tillhörande något av medlemsförbunden RSF, SDF, NSFF och SKsL, kan ansöka om stipendiet för att genomföra ett arbetsprojekt, vilket skall redovisas senast ett år efter erhållandet. Redovisning...

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Fotografi #5 2017 ute nå 22. september 2017
  September/oktobert-utgaven av Fotografi er viet temaet «Norden», der vi har funnet fotografer i Norge og våre naboland som alle på forskjellige vis har fanget vår...
 • 3 på rad: Helgens utstillinger 8. september 2017
  Det er utrolig mange gode utstillinger å glede seg over i september, og hva er vel en bedre helgeaktivitet enn å ta på seg...
 • Vinner av leserbildet i Fotografi #4 2017 5. september 2017
  Leserbildet er Fotografis uhøytidelige leserkonkurranse hvor alle kan delta med opptil seks bilder i hver runde. I Fotografi #4 var det Øystein Sund som vant...
 • Jan Walaker med ny fotobok 4. september 2017
  I forbindelse med Jan Walakers utstilling «Imperfect is Perfect» lanseres boken med samme navn på Forlaget Fotografi. Jan Walaker har i mange år vært en...