Fotografering i mørket, lang lukkertid

Se artikkel 1 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Stillestående motiver – eller motiver som ikke skal fryses

Dette kan være motiver som landskap opplyst av månen, en by eller bebyggelse opplyst av gatelys. Det kan også være biler som kjører forbi, hvor du ønsker veien og omgivelsene opplyst av gate- og billys, mens bilene blir til striper av hvite og røde lys. Slike bildet kan være veldig flotte. De beste bildene av denne typen tar du ofte i skumringstimen før det blir skikkelig mørkt. Da vises fortsatt himmelen som noe helt annet enn en mørk flate. Det er også viktig å ikke brenne ut de kraftigste lysene på bildet, derfor er det gunstig om forskjellen mellom det lyseste og det mørkeste i motivet ikke er alt for stor. Også her er det greiest å stille kameraet på manuell (M) – da det gir best kontroll. Også disse bildene bør du ta i RAW, da dette gir best muligheter for korrigering i ettertid.

Stativ?

Nå må stativet fram, gjerne også en snorutløser, slik at du kan betjene kameraets utløser uten å berøre kamera og stativ, som må stå helt stille under eksponeringen. Dersom kameraet er utstyrt med timer kan den erstatte snorutløser/fjernkontroll, og det finnes også diverse muligheter for fjernstyring av kamera fra mobiltelefon eller andre duppeditter. Når kamera står på stativ bør du slå av alle former for bildestabilisering uansett hva de heter (IS, VR, IBIS) – AV.

Blenderåpning

Nå kan du velge blenderåpning ganske fritt, men det avhenger jo av hvor mørkt det er og hvor lang lukkertid du må ha for å oppnå den effekten du ønsker. I utgangspunktet kan du velge lukkertid omkring midten av skalaen, f. eks f/8,0. Da yter objektivet sitt aller beste, og du har som regel tilstrekkelig med dybdeskarphet. Trenger du lenger lukkertid eller større dybdeskarphet velg mindre blenderåpning, f. eks f/11. Ønsker du kortere lukkertid eller mindre dybdeskarphet må du justere andre veien til f. eks f/4,0.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

ISO

Ved slike motiver kan du med stor fordel velge LAV ISO, f. eks 100. Du vi da oppnå best mulig bildekvalitet. Om nødvendig øk ISO-verdien litt, men det er normalt ingen grunn til å gå høyt på ISO-skalaen når kameraet står på stativ.

Lukkertid

Når det gjelder slike motiver kan du tøye lukkertiden til mange sekunder, noen ganger opp til flere minutter, ja i enkelte tilfeller flere timer. Lukkertiden styrer du gjerne manuelt ved å velge f. eks 15 sekunder på lukkertidsskalaen. Ofte har kameraet en maksimal eksponeringstid på rundt 60 sekunder. Dette kan du ofte omgå ved å velge B-innstillingen (også kalt Bulb). Da vil lukkeren være åpen så lenge du holder knappen på fjernkontrollen inne, men det finnes gjerne noen begrensninger her også avhengig av kameramerke og modell. Hvis du tar bilde av et område der det er varierende belysning, slik som en vei med trafikk – der billysene er med på å belyse motivet ditt – kan det være nyttig å ha muligheten til å avbryte eksponeringen når et visst antall biler har passert. I slike tilfeller kan B-innstillingen være nyttig. Det er også greit å være klar over at veldig lange lukkertider kan tilføre støy i bildet.

Disse to bildene viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Lukkertiden i bildet er 1/3 sekund og billysene gjengis med korte lysstriper foran og bak.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Dette bildet er tatt med lukkertid på hele 30 sekunder, noe som gir et helt annet inntrykk. Bilene gjengis som røde eller hvite lysstriper.

Still fokus manuelt

Det kan være vanskelig å få autofokusen til å fungere skikkelig i mørke. Den kan også begynne å søke idet du trykker på utløseren for å ta bildet. Kanskje finner den fokus, kanskje ikke. Derfor er det ofte fordel å stille avstanden manuelt når en jobber med slike motiver.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Det er sendt ut varsel om Landsmøte 2018, lørdag 10. mars. Frist for innsending av saker er 27. januar. Les på nsff.no.

Det ble ny rekord for innlevering til NSFF Årbok i 2017! Totalt ble det levert inn 1487 bilder fra 770 medlemmer fordelt på 94 klubber. Tallene for forrige Årbok var 1203 bilder fra 618 medlemmer fordelt på 91 klubber. Nå starter juryeringen: 8 jurymedlemmer skal gi sine poeng til alle bildene – lykke til, alle sammen!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Gratulerer med 90 år! 17. desember 2017
  I dag er selve jubileumsdagen for NSFF, gratulerer alle sammen! Norsk Selskap For Fotografi ble nemlig stiftet 17. desember 1927, med tre klubber representert: Oslo Kamera Klubb, Fredrikstad Foto-Klubb og Rjukan Kameraklubb.  
 • Varsel om Landsmøte 2018 12. desember 2017
  I henhold til vedtektene varsles herved om gjennomføring av Landsmøte 2018, 10. mars kl 12.00 på Scandic Oslo Airport. NSFF dekker opphold og måltider for én delegat per klubb.  
 • Det er åpnet for innlevering til NSFF Årbok 2017 1. desember 2017
  Det er nå åpnet for innlevering av bilder til NSFF Årbok 2017. Temaet er som vanlig fritt motiv, og bildene må være tatt i løpet av kalenderåret 2017.  
 • Klubbtur til Nordic Light fotofestival i Kristiansund april 2018? 2. november 2017
  Under noen intense festivaldager samles internasjonale fotolegender og andre med foto- og kulturinteresse i Kristiansund for inspirasjon. Vil dere bli med?  
 • Høsttilbud fra Japan Photo og Olympus 31. oktober 2017
  Japan Photo/ CEWE har tilbud på utvalgte varer fra Olympus til NSFFs medlemmer. Tilbudet varer til lørdag 11. november 2017.  

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Publishing of Awards/Acceptances from 2nd Nordic delayed 10. januar 2018
  The publishing of images from the 2nd Nordic digital Circuit is delayed. I am sorry for the inconvenience. I will do my best in publishing the next days.  Please check for updates. There will be daily updates. Regards  Halvor Larsen NFFF Gold – given by the Finnish Jury Author : H.W. Chan, Hong Kong (GMPSA,...

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Mellomformat-test: Fujifilm GFX 50S vs. Hasselblad X1D 12. januar 2018
  Da Sony begynte å levere sin 50 megapiksel  44 × 33mm-CMOS på det åpne markedet, gjorde det mellomformat tilgjengelig for flere. Vi tester to...
 • Tina Signesdottir Hult mottar Hasselblad Masters Award 10. januar 2018
  Hasselblad Masters Award har blitt tildelt noen av de største fotografene i historien. I år gikk prisen i portrettkategorien til norske Tina Signesdottir Hult....
 • Test: Sony A9 2. januar 2018
  På kort tid har Sony bygget opp et bredt utvalg speilløse fullformatkameraer og objektiver. Men de har manglet et profesjonelt spesialkamera til presse-, sport-...
 • Fotografi #1 2018 ute nå! 2. januar 2018
  Januar/februar-utgaven av Fotografi ute nå! I årets første nummer kan du blant annet møte Dag Alveng som er aktuell med en omfattende retrospektiv utstilling...