Fotografering i mørket, lang lukkertid

Se artikkel 1 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Stillestående motiver – eller motiver som ikke skal fryses

Dette kan være motiver som landskap opplyst av månen, en by eller bebyggelse opplyst av gatelys. Det kan også være biler som kjører forbi, hvor du ønsker veien og omgivelsene opplyst av gate- og billys, mens bilene blir til striper av hvite og røde lys. Slike bildet kan være veldig flotte. De beste bildene av denne typen tar du ofte i skumringstimen før det blir skikkelig mørkt. Da vises fortsatt himmelen som noe helt annet enn en mørk flate. Det er også viktig å ikke brenne ut de kraftigste lysene på bildet, derfor er det gunstig om forskjellen mellom det lyseste og det mørkeste i motivet ikke er alt for stor. Også her er det greiest å stille kameraet på manuell (M) – da det gir best kontroll. Også disse bildene bør du ta i RAW, da dette gir best muligheter for korrigering i ettertid.

Stativ?

Nå må stativet fram, gjerne også en snorutløser, slik at du kan betjene kameraets utløser uten å berøre kamera og stativ, som må stå helt stille under eksponeringen. Dersom kameraet er utstyrt med timer kan den erstatte snorutløser/fjernkontroll, og det finnes også diverse muligheter for fjernstyring av kamera fra mobiltelefon eller andre duppeditter. Når kamera står på stativ bør du slå av alle former for bildestabilisering uansett hva de heter (IS, VR, IBIS) – AV.

Blenderåpning

Nå kan du velge blenderåpning ganske fritt, men det avhenger jo av hvor mørkt det er og hvor lang lukkertid du må ha for å oppnå den effekten du ønsker. I utgangspunktet kan du velge lukkertid omkring midten av skalaen, f. eks f/8,0. Da yter objektivet sitt aller beste, og du har som regel tilstrekkelig med dybdeskarphet. Trenger du lenger lukkertid eller større dybdeskarphet velg mindre blenderåpning, f. eks f/11. Ønsker du kortere lukkertid eller mindre dybdeskarphet må du justere andre veien til f. eks f/4,0.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

«Flyer», Tynset – Canon 5D Mk3 – 24mm – f 5,6 – 8 sekunder – ISO 100 – stativ og snorutløser – eksponeringskompensasjon – 1 EV.

ISO

Ved slike motiver kan du med stor fordel velge LAV ISO, f. eks 100. Du vi da oppnå best mulig bildekvalitet. Om nødvendig øk ISO-verdien litt, men det er normalt ingen grunn til å gå høyt på ISO-skalaen når kameraet står på stativ.

Lukkertid

Når det gjelder slike motiver kan du tøye lukkertiden til mange sekunder, noen ganger opp til flere minutter, ja i enkelte tilfeller flere timer. Lukkertiden styrer du gjerne manuelt ved å velge f. eks 15 sekunder på lukkertidsskalaen. Ofte har kameraet en maksimal eksponeringstid på rundt 60 sekunder. Dette kan du ofte omgå ved å velge B-innstillingen (også kalt Bulb). Da vil lukkeren være åpen så lenge du holder knappen på fjernkontrollen inne, men det finnes gjerne noen begrensninger her også avhengig av kameramerke og modell. Hvis du tar bilde av et område der det er varierende belysning, slik som en vei med trafikk – der billysene er med på å belyse motivet ditt – kan det være nyttig å ha muligheten til å avbryte eksponeringen når et visst antall biler har passert. I slike tilfeller kan B-innstillingen være nyttig. Det er også greit å være klar over at veldig lange lukkertider kan tilføre støy i bildet.

Disse to bildene viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Lukkertiden i bildet er 1/3 sekund og billysene gjengis med korte lysstriper foran og bak.

Nattfoto, lang lukker. Foto: Håkon Trønnes

Bildet viser hvordan lukkertiden påvirker hvordan lysstripene fra bilene gjengis på bildet. Dette bildet er tatt med lukkertid på hele 30 sekunder, noe som gir et helt annet inntrykk. Bilene gjengis som røde eller hvite lysstriper.

Still fokus manuelt

Det kan være vanskelig å få autofokusen til å fungere skikkelig i mørke. Den kan også begynne å søke idet du trykker på utløseren for å ta bildet. Kanskje finner den fokus, kanskje ikke. Derfor er det ofte fordel å stille avstanden manuelt når en jobber med slike motiver.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Ledig jobb som fotograf & arkivar ved Preus museum – det nasjonale fotomuseet. Les stillingsannonsen her.

Høstrunden av NM i foto er ferdig juryert, og det er kåret sammenlagtvinnere og dermed en Norgesmester. Vi gratulerer Håkon Grønning med gjentagelse av bragden fra i fjor, og Cato Romero med tittelen Årets Ungdomsfotograf! Årets klubb er også kåret – hvem dette ble leser du på hovedweben.

Har din klubb planer om å arrangere nasjonal fotokonkurranse? Søk om NSFF-godkjenning for 2018 nå!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Klubbtur til Nordic Light fotofestival i Kristiansund april 2018? 2. november 2017
  Under noen intense festivaldager samles internasjonale fotolegender og andre med foto- og kulturinteresse i Kristiansund for inspirasjon. Vil dere bli med?  
 • Høsttilbud fra Japan Photo og Olympus 31. oktober 2017
  Japan Photo/ CEWE har tilbud på utvalgte varer fra Olympus til NSFFs medlemmer. Tilbudet varer til lørdag 11. november 2017.  
 • Norgesmester i foto og årets klubb 29. oktober 2017
  Norgesmeister i foto er den som samanlagt har oppnådd flest poeng i vårrunden og haustrunden av NM i 2017. I år var det berre eit poeng mellom norgesmeisteren og andreplassen.  
 • Resultat for NM i Foto hausten 2017 29. oktober 2017
  I haustrunden vart det levert inn 4491 bilder fordelt over 8 klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er klare og tilgjengeleg her på NSFF.no.  
 • Søk nasjonale fotokonkurransar for 2018 22. oktober 2017
  Ynskjer din klubb å arrangere nasjonale fotokonkurransar i 2018, kan de søkje om NSFF-godkjenning (patronasje). NSFF godkjenner opp til 5 konkurransar.  

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Juryering 2nd Nordic Circuit 14. november 2017
  Juryering i full gang – (Color) 11-12 november ble 2nd Nordic Circuit juryert i Bergen, Norge. Statsarkivet stilte velvillig meget gode lokaler til vår disposisjon, samt at Bekkalokket Fotoklubb lånte ut sin store TV-monitor, slik at alle bildene kunne betraktes i stort format. ca 4200 bilder ble juryert og alle awards delt ut i løpet...

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • 3 på rad: Helgens utstillinger 17. november 2017
  Denne helgen betyr slutten for en utstilling og starten for to nye. Det er siste helg for Raymond Mosken på Muun Gallery, mens Morten...
 • Portfolio: Spessi Hallbjörnsson 10. november 2017
  Den islandske fotografen Spessi Hallbjörnsson har portrettert øya Fogo på New Foundland, et lite samfunn hardt rammet av fraflytting.  Øya Fogo på Newfoundland var...
 • Portfolio: Kyrre Lien 6. november 2017
  «God og vesentlig fotojournalistikk kan kanskje bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Men egentlig tror jeg virkningen er begrenset.»  Fotograf Kyrre...
 • Nytt Fotografi ute nå 1. november 2017
  I november/desember-utgaven av Fotografi ser vi tilbake på året som har gått, og hvilke prosjekter vi spesielt har bitt oss merke i. I dette...