Fotografering i mørket, frys av bevegelse

Se artikkel 2 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Bevegelige motiver som fryses (gjengis skarpt på bildet)

Dette kan være motiver av mennesker, dyr eller andre ting som rører på seg, men som du ønsker å gjengi skarpt på bildet. Nøkkelen blir da å sørge for rask nok lukkertid, slik at du fryser motivets bevegelse. Da må du naturlig nok ofre litt på andre områder, som dybdeskarphet og bildekvalitet. Du trenger et kamera som takler dårlige lysforhold godt, og gjerne et vidvinkelobjektiv med god lysstyrke. Bruk manuelle innstillinger (M) for best kontroll, og fotografer du i RAW så har du de aller beste mulighetene til å korrigere bildet i ettertid.

Bilde-01-01-PB091348_R

Trafikk i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 – 1/60 sek – ISO 3200

Rask lukkertid

Ditt primære mål blir å sørge for så rask lukkertid at motivets bevegelser fryses, og bilder av mennesker i bevegelse krever gjerne ca 1/60 sekund. En gammel regel sier at lukkertiden bør være så kort som objektivets brennvidde, gjerne kortere. Det vil si at om objektivet har en brennvidde på 24 mm kan du bruke en lukkertid på 1/25 sekund eller kortere, men som vi ser i dette eksemplet, så krever motivet enda raskere lukkertid, så valget falt på 1/60 sekund i stedet.

Stor blenderåpning

Da har du to andre innstillinger du må justere for å oppnå den valgte lukkertiden. For det første må du gjøre blenderåpningen så stor som mulig. La oss si at ditt objektiv har største blender 2.8, og da får du tilstrekkelig dybdeskarphet. Ofte vil du mangle enda litt før eksponeringen blir korrekt.

Høy ISO-verdi

La oss si at du hadde ISO-verdien på 100. Ved å øke ISO til 200 har du vunnet et trinn, 400 tilsvarer nok et trinn, 800, enda et, 1600 et trinn til, og 3200 enda et trinn. Om nødvendig kan du øke enda et trinn til 6400 ISO og i noen tilfeller enda lenger. Ulempen med å velge et høyt ISO-tall er at bildekvaliteten blir dårligere og dårligere etter hvert som ISO-verdien øker, men må du, så må du.

Juletreselger på marked i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 - 1/60 sek – ISO 3200

Juletreselger på marked i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 – 1/60 sek – ISO 3200

Bruk vidvinkelobjektiv

Bruker du kort brennvidde, altså et vidvinkelobjektiv er det lettere å få skarpe bilder. Du kan da greie deg med litt lengre lukkertid enn med lengre brennvidder og likevel få skarpe bilder. Men husk at du også må ta hensyn til motivets bevegelser.

Stativ?

Dersom motivet er mennesker eller andre ting som beveger seg vil ikke stativ være til hjelp, heller mest til bry. Men aktiver gjerne bildestabiliseringen i kameraet eller på objektivet (IS, VR, IBIS) – PÅ.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Ledig jobb som fotograf & arkivar ved Preus museum – det nasjonale fotomuseet. Les stillingsannonsen her.

Høstrunden av NM i foto er ferdig juryert, og det er kåret sammenlagtvinnere og dermed en Norgesmester. Vi gratulerer Håkon Grønning med gjentagelse av bragden fra i fjor, og Cato Romero med tittelen Årets Ungdomsfotograf! Årets klubb er også kåret – hvem dette ble leser du på hovedweben.

Har din klubb planer om å arrangere nasjonal fotokonkurranse? Søk om NSFF-godkjenning for 2018 nå!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Klubbtur til Nordic Light fotofestival i Kristiansund april 2018? 2. november 2017
  Under noen intense festivaldager samles internasjonale fotolegender og andre med foto- og kulturinteresse i Kristiansund for inspirasjon. Vil dere bli med?  
 • Høsttilbud fra Japan Photo og Olympus 31. oktober 2017
  Japan Photo/ CEWE har tilbud på utvalgte varer fra Olympus til NSFFs medlemmer. Tilbudet varer til lørdag 11. november 2017.  
 • Norgesmester i foto og årets klubb 29. oktober 2017
  Norgesmeister i foto er den som samanlagt har oppnådd flest poeng i vårrunden og haustrunden av NM i 2017. I år var det berre eit poeng mellom norgesmeisteren og andreplassen.  
 • Resultat for NM i Foto hausten 2017 29. oktober 2017
  I haustrunden vart det levert inn 4491 bilder fordelt over 8 klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er klare og tilgjengeleg her på NSFF.no.  
 • Søk nasjonale fotokonkurransar for 2018 22. oktober 2017
  Ynskjer din klubb å arrangere nasjonale fotokonkurransar i 2018, kan de søkje om NSFF-godkjenning (patronasje). NSFF godkjenner opp til 5 konkurransar.  

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Juryering 2nd Nordic Circuit 14. november 2017
  Juryering i full gang – (Color) 11-12 november ble 2nd Nordic Circuit juryert i Bergen, Norge. Statsarkivet stilte velvillig meget gode lokaler til vår disposisjon, samt at Bekkalokket Fotoklubb lånte ut sin store TV-monitor, slik at alle bildene kunne betraktes i stort format. ca 4200 bilder ble juryert og alle awards delt ut i løpet...

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • 3 på rad: Helgens utstillinger 17. november 2017
  Denne helgen betyr slutten for en utstilling og starten for to nye. Det er siste helg for Raymond Mosken på Muun Gallery, mens Morten...
 • Portfolio: Spessi Hallbjörnsson 10. november 2017
  Den islandske fotografen Spessi Hallbjörnsson har portrettert øya Fogo på New Foundland, et lite samfunn hardt rammet av fraflytting.  Øya Fogo på Newfoundland var...
 • Portfolio: Kyrre Lien 6. november 2017
  «God og vesentlig fotojournalistikk kan kanskje bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Men egentlig tror jeg virkningen er begrenset.»  Fotograf Kyrre...
 • Nytt Fotografi ute nå 1. november 2017
  I november/desember-utgaven av Fotografi ser vi tilbake på året som har gått, og hvilke prosjekter vi spesielt har bitt oss merke i. I dette...