Fotografering i mørket, frys av bevegelse

Se artikkel 2 her

Skal vi ta bilder er vi avhengig av lys. Generelt kan en si at mye lys er bedre enn lite lys, men et moderne kamera og en god fotograf lar seg ikke stoppe om skumringen siger på og mørket senker seg. Noen ganger kan vi bruke blitz, men det er ikke det denne artikkelen skal handle om. I stedet skal vi ta for oss muligheten til å utnytte det lyset som faktisk finnes. Jeg velger å skille mellom bevegelige motiver som skal gjengis skarpt og motiver som enten er stillestående eller som skal gjengis uskarpt på det ferdige bilde.

Bevegelige motiver som fryses (gjengis skarpt på bildet)

Dette kan være motiver av mennesker, dyr eller andre ting som rører på seg, men som du ønsker å gjengi skarpt på bildet. Nøkkelen blir da å sørge for rask nok lukkertid, slik at du fryser motivets bevegelse. Da må du naturlig nok ofre litt på andre områder, som dybdeskarphet og bildekvalitet. Du trenger et kamera som takler dårlige lysforhold godt, og gjerne et vidvinkelobjektiv med god lysstyrke. Bruk manuelle innstillinger (M) for best kontroll, og fotografer du i RAW så har du de aller beste mulighetene til å korrigere bildet i ettertid.

Bilde-01-01-PB091348_R

Trafikk i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 – 1/60 sek – ISO 3200

Rask lukkertid

Ditt primære mål blir å sørge for så rask lukkertid at motivets bevegelser fryses, og bilder av mennesker i bevegelse krever gjerne ca 1/60 sekund. En gammel regel sier at lukkertiden bør være så kort som objektivets brennvidde, gjerne kortere. Det vil si at om objektivet har en brennvidde på 24 mm kan du bruke en lukkertid på 1/25 sekund eller kortere, men som vi ser i dette eksemplet, så krever motivet enda raskere lukkertid, så valget falt på 1/60 sekund i stedet.

Stor blenderåpning

Da har du to andre innstillinger du må justere for å oppnå den valgte lukkertiden. For det første må du gjøre blenderåpningen så stor som mulig. La oss si at ditt objektiv har største blender 2.8, og da får du tilstrekkelig dybdeskarphet. Ofte vil du mangle enda litt før eksponeringen blir korrekt.

Høy ISO-verdi

La oss si at du hadde ISO-verdien på 100. Ved å øke ISO til 200 har du vunnet et trinn, 400 tilsvarer nok et trinn, 800, enda et, 1600 et trinn til, og 3200 enda et trinn. Om nødvendig kan du øke enda et trinn til 6400 ISO og i noen tilfeller enda lenger. Ulempen med å velge et høyt ISO-tall er at bildekvaliteten blir dårligere og dårligere etter hvert som ISO-verdien øker, men må du, så må du.

Juletreselger på marked i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 - 1/60 sek – ISO 3200

Juletreselger på marked i Hua Hin, Thailand. Olympus OM-D E-M5 mk2, m.zuiko 12-40 2,8 @ 12 mm og f 2,8 – 1/60 sek – ISO 3200

Bruk vidvinkelobjektiv

Bruker du kort brennvidde, altså et vidvinkelobjektiv er det lettere å få skarpe bilder. Du kan da greie deg med litt lengre lukkertid enn med lengre brennvidder og likevel få skarpe bilder. Men husk at du også må ta hensyn til motivets bevegelser.

Stativ?

Dersom motivet er mennesker eller andre ting som beveger seg vil ikke stativ være til hjelp, heller mest til bry. Men aktiver gjerne bildestabiliseringen i kameraet eller på objektivet (IS, VR, IBIS) – PÅ.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Det er sendt ut varsel om Landsmøte 2018, lørdag 10. mars. Frist for innsending av saker er 27. januar. Les på nsff.no.

Det ble ny rekord for innlevering til NSFF Årbok i 2017! Totalt ble det levert inn 1487 bilder fra 770 medlemmer fordelt på 94 klubber. Tallene for forrige Årbok var 1203 bilder fra 618 medlemmer fordelt på 91 klubber. Nå starter juryeringen: 8 jurymedlemmer skal gi sine poeng til alle bildene – lykke til, alle sammen!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Gratulerer med 90 år! 17. desember 2017
  I dag er selve jubileumsdagen for NSFF, gratulerer alle sammen! Norsk Selskap For Fotografi ble nemlig stiftet 17. desember 1927, med tre klubber representert: Oslo Kamera Klubb, Fredrikstad Foto-Klubb og Rjukan Kameraklubb.  
 • Varsel om Landsmøte 2018 12. desember 2017
  I henhold til vedtektene varsles herved om gjennomføring av Landsmøte 2018, 10. mars kl 12.00 på Scandic Oslo Airport. NSFF dekker opphold og måltider for én delegat per klubb.  
 • Det er åpnet for innlevering til NSFF Årbok 2017 1. desember 2017
  Det er nå åpnet for innlevering av bilder til NSFF Årbok 2017. Temaet er som vanlig fritt motiv, og bildene må være tatt i løpet av kalenderåret 2017.  
 • Klubbtur til Nordic Light fotofestival i Kristiansund april 2018? 2. november 2017
  Under noen intense festivaldager samles internasjonale fotolegender og andre med foto- og kulturinteresse i Kristiansund for inspirasjon. Vil dere bli med?  
 • Høsttilbud fra Japan Photo og Olympus 31. oktober 2017
  Japan Photo/ CEWE har tilbud på utvalgte varer fra Olympus til NSFFs medlemmer. Tilbudet varer til lørdag 11. november 2017.  

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Publishing of Awards/Acceptances from 2nd Nordic delayed 10. januar 2018
  The publishing of images from the 2nd Nordic digital Circuit is delayed. I am sorry for the inconvenience. I will do my best in publishing the next days.  Please check for updates. There will be daily updates. Regards  Halvor Larsen NFFF Gold – given by the Finnish Jury Author : H.W. Chan, Hong Kong (GMPSA,...

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • Mellomformat-test: Fujifilm GFX 50S vs. Hasselblad X1D 12. januar 2018
  Da Sony begynte å levere sin 50 megapiksel  44 × 33mm-CMOS på det åpne markedet, gjorde det mellomformat tilgjengelig for flere. Vi tester to...
 • Tina Signesdottir Hult mottar Hasselblad Masters Award 10. januar 2018
  Hasselblad Masters Award har blitt tildelt noen av de største fotografene i historien. I år gikk prisen i portrettkategorien til norske Tina Signesdottir Hult....
 • Test: Sony A9 2. januar 2018
  På kort tid har Sony bygget opp et bredt utvalg speilløse fullformatkameraer og objektiver. Men de har manglet et profesjonelt spesialkamera til presse-, sport-...
 • Fotografi #1 2018 ute nå! 2. januar 2018
  Januar/februar-utgaven av Fotografi ute nå! I årets første nummer kan du blant annet møte Dag Alveng som er aktuell med en omfattende retrospektiv utstilling...