Kameraets firmware; oppdaterer du den?

Kameraets firmware; oppdaterer du den?

Fotoapparater og videokameraer lanseres i høyt tempo. Noen ganger kan det hende at lanseringen skjer litt for raskt, slik at kameraet ikke er fullstendig gjennomtestet. Det kan også hende at det kommer nye objektiver og annet utstyr som krever litt tilpasning av kameraets operativsystem for å fungere knirkefritt. Da må vi oppdatere kameraets programvare, eller firmware.

De som er vant med oppdatering av datamaskiner vet at disse oppdateres både støtt og stadig, men slik er det egentlig ikke med fotoapparater. Men en gang imellom finner kameraprodusentene ut at de må rette små eller store feil, og legger da ut en ny versjon av kameraets firmware.

Ofte er det småting som korrigeres, men av og til gir kameraprodusenten deg nærmest et nytt kamera etter oppgraderingen. For eksempel ble Canon 7D til et nytt og bedre kamera da de oppgraderte firmwaren i kameraet for noen år siden. Fujifilm er også flink til å gjøre store forbedringer i sine kameraer ved oppgradering av firmware. Nylig lanserte Olympus en større oppgradering av firmware i sine to toppmodeller (OM-D E-M1 og E-M5 mk 2), slik at de fikk vesentlig bedre videoegenskaper og faktisk en del nye funksjoner. Men når slike oppgraderinger skjer så er en selvsagt begrenset av at den gamle hardwaren (altså selve kameraet) er det samme gamle.

Hvordan vet jeg at det har kommet ny firmware til mitt kamera?

Ta en tur innom kameraprodusentens hjemmeside, som regel ligger det informasjon under nyheter eller support. Kanskje må du lete deg fram til din kameramodell og sjekke der. Hvilken firmware du har på ditt kamera finner du i kameramenyen.

Er du usikker, så er det som regel god hjelp å få på en rekke fotoforum på facebook og sikkert også på andre aktuelle sosiale medier. Mange viser stor vilje til å bidra med hjelp, men kunnskapen til bidragsyteren vil selvfølgelig være varierende.

Hvordan oppdaterer jeg mitt kamera?

I praksis skjer oppdateringen ved at du laster ned den nye programvaren fra kameraprodusentens server. I noen tilfeller, som f. eks hos Canon, lastes det også ned en fil med grundig forklaring om hvordan oppdateringen skal gjennomføres. Canons nye firmware oppdatering overføres til roten av et minnekort (altså utafor alle mapper som måtte være der). Så settes minnekortet i kameraet og følger prosedyren helt nøyaktig!

Andre fabrikanter krever at du installerer et lite program på din datamaskin og så kobler kameraet til USB-porten. Nedlastingen skjer da direkte til kameraet, og oppdateringen starter umiddelbart.

Uansett hvilken prosedyre den enkelte kamerafabrikanten har valgt, så er dette ikke verre enn at du med rimelig forsiktighet kan gjøre det selv. Men følg retningslinjene til punkt og prikke.

Husk fulladet batteri!

Alle kameraprodusenter jeg har vært innom presiserer i alle fall at du MÅ sørge for at kamerabatteriet er fullt oppladet, eventuelt at du kobler kameraet til 220V strømkilde. Dersom installeringen stopper under veis kan du få så store problemer at kameraet må inn til serviceverksted.

Hva kan oppgraderes?

Selvfølgelig kan firmwaren i selve kameraets oppgraderes. Da får kameraet nye funksjoner og kjente feil blir rettet.

I tillegg er det mulig at også diverse tilleggsutstyr kan oppgraderes på samme måte. Samtidig med at det kom ny firmware til de foran nevnte Olympus kameraene kom det også ny firmware til en rekke Olympus objektiver. Ved å sette de forskjellige objektivene på kameraene ble også disse oppdatert på samme måte som kameraets firmware.

Det er godt mulig at andre kamerafabrikanter gjør det på samme måte, og dette kan jo være en god grunn til å benytte originale objektiver. Samtidig er jeg kjent med at i alle fall en del av objektivene til Sigma har en egen løsning for oppdatering av firmwaren via en dokkingstasjon.

Har du problemer med fotoutstyret ditt, så kan det jo hende at det kan fikses ved en forholdsvis enkel og gratis firmware oppdatering. Ta gjerne en sjekk en gang imellom, spesielt hvis kameraet ikke fungerer helt feilfritt. Kanskje har kameraprodusenten allerede funnet en løsning på problemet og lagt ut en firmware oppdatering.

Om skribenten

Håkon Trønnes

Medlem i Vingelen Fotoklubb.

Legg igjen kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Oppslagstavla

For tips og nyheter i kortform

Ledig jobb som fotograf & arkivar ved Preus museum – det nasjonale fotomuseet. Les stillingsannonsen her.

Høstrunden av NM i foto er ferdig juryert, og det er kåret sammenlagtvinnere og dermed en Norgesmester. Vi gratulerer Håkon Grønning med gjentagelse av bragden fra i fjor, og Cato Romero med tittelen Årets Ungdomsfotograf! Årets klubb er også kåret – hvem dette ble leser du på hovedweben.

Har din klubb planer om å arrangere nasjonal fotokonkurranse? Søk om NSFF-godkjenning for 2018 nå!

RSS Siste fra NSFF.no

 • Klubbtur til Nordic Light fotofestival i Kristiansund april 2018? 2. november 2017
  Under noen intense festivaldager samles internasjonale fotolegender og andre med foto- og kulturinteresse i Kristiansund for inspirasjon. Vil dere bli med?  
 • Høsttilbud fra Japan Photo og Olympus 31. oktober 2017
  Japan Photo/ CEWE har tilbud på utvalgte varer fra Olympus til NSFFs medlemmer. Tilbudet varer til lørdag 11. november 2017.  
 • Norgesmester i foto og årets klubb 29. oktober 2017
  Norgesmeister i foto er den som samanlagt har oppnådd flest poeng i vårrunden og haustrunden av NM i 2017. I år var det berre eit poeng mellom norgesmeisteren og andreplassen.  
 • Resultat for NM i Foto hausten 2017 29. oktober 2017
  I haustrunden vart det levert inn 4491 bilder fordelt over 8 klassar, inkludert ungdomsklassen. Resultata er klare og tilgjengeleg her på NSFF.no.  
 • Søk nasjonale fotokonkurransar for 2018 22. oktober 2017
  Ynskjer din klubb å arrangere nasjonale fotokonkurransar i 2018, kan de søkje om NSFF-godkjenning (patronasje). NSFF godkjenner opp til 5 konkurransar.  

RSS NFFF (nordic.photo)

 • Juryering 2nd Nordic Circuit 14. november 2017
  Juryering i full gang – (Color) 11-12 november ble 2nd Nordic Circuit juryert i Bergen, Norge. Statsarkivet stilte velvillig meget gode lokaler til vår disposisjon, samt at Bekkalokket Fotoklubb lånte ut sin store TV-monitor, slik at alle bildene kunne betraktes i stort format. ca 4200 bilder ble juryert og alle awards delt ut i løpet...

Nordiske fotoorganisasjoner

Nordic Society of Photography (NFFF) Norsk fotohistorisk forening Fellesorganisasjonen Foto-Norge Selskabet for Dansk Fotografi (SDF) Suomen Kameraseurojen Litto Ry (SKsl) Riksförbundet Svensk Fotografi (RSF)

Andre norske film- og fotomagasin

Nedenfor vil du finne nyheter fra andre norske nettsteder som tar for seg film og foto. Har du tips om flere tar vi gjerne i mot dette på e-post magasinet@nsff.no.

RSS Fotografi.no

 • 3 på rad: Helgens utstillinger 17. november 2017
  Denne helgen betyr slutten for en utstilling og starten for to nye. Det er siste helg for Raymond Mosken på Muun Gallery, mens Morten...
 • Portfolio: Spessi Hallbjörnsson 10. november 2017
  Den islandske fotografen Spessi Hallbjörnsson har portrettert øya Fogo på New Foundland, et lite samfunn hardt rammet av fraflytting.  Øya Fogo på Newfoundland var...
 • Portfolio: Kyrre Lien 6. november 2017
  «God og vesentlig fotojournalistikk kan kanskje bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Men egentlig tror jeg virkningen er begrenset.»  Fotograf Kyrre...
 • Nytt Fotografi ute nå 1. november 2017
  I november/desember-utgaven av Fotografi ser vi tilbake på året som har gått, og hvilke prosjekter vi spesielt har bitt oss merke i. I dette...